Philip Roth vs. Wikipedia

Umjesto posljednjeg pozdrava piscu koji je preminuo u 86. godini života, podsjećamo na zanimljiv slučaj iz 2012. godine.

Slavni američki romanopisac Philip Roth, autor više od 30 hvaljenih djela i dobitnik Pulitzerove nagrade za Američku pastoralu, preminuo je jučer u 86. godini života. Umjesto da pišemo o doprinosu koji je dao svjetskoj i američkoj književnosti, o čemu su pozvaniji ljudi odavno pisali, spomenut ćemo neobičan slučaj od prije 7 godina.

U augustu 2012. godine Roth je uputio otvoreno pismo Wikipediji jer je, u pokušaju da izmijeni opis svog romana, od strane administratora ove platforme proglašen “nepouzdanim izvorom”. 

U Rothovom romanu Human Stain, glavni lik je profesor Coleman Silk koji ostaje bez posla nakon optužbi za rasizam. Na Wikipediji je bilo navedeno da je glavni lik “navodno inspirisan piscem Anatoleom Broyardom”. Kako to nije bila istina jer je Philip Roth bio inspirisan stvarnim događajem iz života svog preminulog prijatelja Melvina Tumina, profesora na Princetonu, pokušao je promijeniti ovaj navod na Wikipediji, ali od administratora dobija e-mail u kojem piše: “Razumijemo vaš stav da je autor najviši autoritet za vlastito djelo ali mi zahtijevamo dodatne izvore.”

Opširno pismo od 2.000 riječi učinilo je da Wikipedia ispravi krivi navod, ali i spomene ovo pismo na kojem trebamo biti zahvalni nadobudnom administratoru jer je potaknuo Rotha da nam ponudi odlično štivo koje možete pročitati na stranici The New Yorkera.

In memoriam Philip Roth (19. mart 1933 – 22. maj 2018)