Futuristički podzemni muzej

U Helsinkiju se danas, nakon petogodišnjeg planiranja i radova, otvara novi muzej - Amos Rex.

Danas Helsinki postaje bogatiji za još jedan muzej i zasigurno još jednu znamenitost. Amos Rex podzemni je muzej nove umjetnosti, koji se nakon petogodišnjih radova vrijednih 50 miliona eura, otvara u čuvenoj zgradi Lasipalatsi (staklena palača) u središnjem dijelu grada, i ispod istoimenog gradskog trga koji je upravo dobio futuristički izgled.

Prva izložba koju će predstaviti novi muzej je Massless, multimedijalna instalacija japanskog kolektiva teamLab koji će postaviti pet radova iz oblasti digitalne umjetnosti za čiju realizaciju će biti korišteno 140 projektora kako bi se stvorilo hipnotičko okruženje u vidu “digitalnog ekosistema” osjetljivog na pokret, odnosno kretanje posjetilaca u prostoru. Umjetnička grupa teamLab potpisuje spektakularne instalacija a jedna od njih već četvrti mjesec postavljena je u Parizu u Grande Halle de La Villette.

Amox Rex je svojim jedinstvenim arhitektonskim rješenjima, za koja je zaslužna finska kompanija JKMM, već osvojio Fince a osvaja i svjetsku javnost. Centralni dio objekta čini veliki i lako prilagodljivi galerijski prostor sa savremenim tehničkim rješenjima; u sklopu kompleksa nalazi se, također renovirana, kino dvorana Bio Rex sa 500+ mjesta a prostor trga prilagođen je različitim aktivnostima i događajima. Galerijski prostor izgrađen je ispod zemlje, u dvorištu zgrade, koje je nekad služilo kao autobuska stanica, s obzirom da urbanistički plan Helsinkija, kako piše Dezeen, nije dozvoljavao nadogradnju postojeće zgrade.

Amos Rex zajednički je pothvat gradskih vlasti i Föreningen Konstsamfundet (FK), fondacije filantropa Amosa Andersona koja je osigurala sredstva za novi muzej koji će poslovati kao privatna institucija. BBC je uvrstio Amos Rex među najinovativnije arhitektonske objekte 2018. godine.

Ovaj najnoviji finski muzej kojeg je The Guardian nazvao “kolosalnim umjetničkim bunkerom” samo je jedan od gotovo 1.000 galerijskih i muzejskih prostora koje broji ova zemlja, koja je trebala ugostiti i Guggenheimov muzej ali su gradske vlasti Helsinkija prije dvije godine odbacile prijedlog Fondacije Guggenheim jer se nisu mogli usaglasiti oko pokrivanja troškova godišnjeg održavanja nesuđenog muzeja.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor