Potpišite krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije

Od danas do subote, ispred BBI Centra, ACCOUNT organizira potpisivanje krivičnih prijava protiv predsjednika VSTV-a BiH.

Od danas do subote Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT na platou ispred BBI Centra u Sarajevu organizira potpisivanje krivičnih prijava protiv Milana Tegeltije predsjednika VSTV-a BiH.

Iz mreže ACCOUNT pozivaju građane da u periodu od 13.00 do 16.00 svojim potpisom daju doprinos borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U krivičnim prijavama koje građani mogu potpisati a koje će biti predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine navodi se da se krivična prijava podnosi zbog osnova sumnje da je Tegeltija imao susret sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i biznismenom Nerminom Aleševićem te da je Pandžo kod njega posredovao kako bi Tegeltija kao službena osoba posredovao kod Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, da se pozitivno riješi Aleševićev predmet.

“Iako je kao predsjednik VSTV BiH znao da takvim radnjama Pandža čini krivično djelo, nije, a što je bio dužan, prijavio krivično djelo i počinioca, čime je počinio krivično djelo ‘Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja’ iz Člana 230 stav 2 KZ BiH.”

U obrazloženju se navodi da je prijavljeni počinio navedeno krivično djelo na način da je znao za činjenje krivičnog djela “Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem” iz Člana 219. stav 2 a isto nije prijavio. “Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor Državne sgencije za istrage i zaštitu (SIPA) čini krivično djelo ‘Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem’ iz Člana 219. stav 2 tako što koristi svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status da službeno ili odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno Milan Tageltija predsjednik VSTV-a BiH, izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju.”

Kao dokazi navode se medijski sadržaji objavljeni na portalu magazina Žurnal: “Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama“, “Proslijedio sam mu ono… Uradit će po dogovoru” i “Ti ćeš meni dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom“.

Peticiju možete potpisati u četvrtak, petak i subotu (27., 28. i 29. juna). Uz ime i prezime, potrebno je navesti i broj lične karte.