Pravopis bosanskoga jezika od danas i kao mobilna aplikacija

Po prvi put pravopis bosanskoga jezika dostupan je i u formi mobilne aplikacije.

Nakon objavljivanja drugog izdanja Pravopisa bosanskoga jezika Senahida Halilovića, od danas je dostupna i besplatna mobilna aplikacija koja će pomoći korisnicima u rješavanju pravopisnih dilema. 

Po prvi put pravopis bosanskoga jezika dostupan je i u formi aplikacije koja sadrži cjelokupno drugo izdanje Pravopisa objavljeno ranije ove godine. Osim Rječnika koji sadrži ispravno napisane pravopisno zanimljive riječi i izvedenice a koji se može pretraživati po abecedi ili po određenoj riječi, dio aplikacije su i Pravopisna pravila. 

U samo nekoliko sati, aplikacija je izazvala veliki interes na društvenim mrežama, a jedna od namjera autora bila je približiti ovu važnu knjigu mlađoj generaciji te njen interes za savremene tehnologije iskoristiti u svrhu promocije obrazovanja.

Cijena Pravopisa je 60 KM, dok je aplikacija besplatna. Senahid Halilović na zvaničnoj web stranici Pravopisa navodi da je oduvijek želio učiniti Pravopis dostupan svima, u svim prilikama i besplatno. “Odlučio sam iskoristiti tehnologiju i učiniti da Pravopis može imati svako ko to želi, i stoga će mobilna aplikacija biti potpuno besplatna.”

Aplikacija Pravopis.ba dostupna je za Android i IOS.