Protiv Putinovih crvenih kartona

Reporteri bez granica su, uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu, pokrenuli kampanju kako bi skrenuli pažnju na uticaj Kremlja na slobodu štampe.

Uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, Reporteri bez granica (RSF) su pokrenuli kampanju kako bi skrenuli pažnju na jačanje uticaja Kremlja na slobodu štampe i kako bi odali priznanje novinarima koji odolijevaju uticajima.

Danas je u Rusiji više novinara i blogera u zatvoru nego ikad od raspada Sovjetskog saveza, u proteklih 27 godina. Kako bi potaknuli interes javnosti, RSF je distribuirao album sa sličicama na kojima su zatočeni novinari poput Alexandera Sokolova i Igora Rudnikova.
 
Cilj kampanje je spriječiti da Svjetsko prvenstvo u fudbalu kao najveći medijski događaj godine, režim Vladimira Putina iskoristi za prikrivanje stalnog pada medijskog pluralizma u Rusiji.

Vodeći ruski mediji pod kontrolom su Kremlja i koriste se u propagandne svrhe režima, uprkos silnim naporima, nezavisno novinarstvo gubi bitku, nasilje nad novinarima i ubistva prolaze nekažnjeno. Ubistva najmanje 34 novinara dovode se u vezu sa njihovim izvještavanjima iz Rusije otkako je Putin prvi put došao na vlast 1999. godine, u većini slučajeva istraga ne pokazuje nikakav napredak a naručioci ubistava nikada nisu identificirani. Čečenija i 2014. godine anektirani Krim postale su crne rupe iz kojih dolazi vrlo malo informacija.

Generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire upotrijebio je fudbalski rječnik nazvavši odnos Kremlja i nezavisnog novinarstva “nepravednom utakmicom” te rekavši da “Kremlj namješta utakmice svojevoljno mijenjajući pravila igre”.

Nalazeći izgovor u kleveti i “vrijeđanju osjećaja vjernika”, zakoni u Rusiji postaju sve represivniji dok opšte i nejasne formulacije u tim istim zakonima dozvoljavaju sudijama da ih primjenjuju proizvoljno.

Nevladine organizacije koje se bave slobodama medija su kriminalizirane, vodeće nevladine organizacije za ljudska prava proglašene su “stranim špijunima”, internet postaje sve “zatvoreniji” dok se

 Rusija nalazi na 148. mjestu prema World Press Freedom Indexu 2018 koji obuhvata ukupno 180 zemalja svijeta.