Prva muslimanska superheroina Amerike

Ms. Marvel koja je 2015. godine postala zaštitno lice protesta protiv islamofobije, uskoro će biti ekranizirana.

Ms. Marvel je alter-ego Kamale Khan, pakistansko-američke tinejdžerke iz New Jerseyja. 

Tvorci ovog lika G. Willow Wilson, Sana Amanat i Adrian Alphona, učinili su da je Kamala 15-godišnja kćer imigranata koja uspješno balansira svoj život superheroine sa školom i porodičnim obavezama. Imam Abdullah bio je ključna osoba koja je, znajući za njene supermoći, pomogla Kamali da postane superheroina. Njezin kostim napravljen je od burkinija koji joj je poklonila majka. 

Ovo je ukratko priča iza lika Ms. Marvel, četvrtog karaktera koji se pojavljuje u Marvelovoj ediciji stripova pod tim imenom, prvi put u 17. broju Captain Marvel iz novembra 2013. godine, dok je u februaru 2014. dobila vlastito izdanje čime je postala prvi muslimanski lik Marvel Comicsa sa vlastitim stripom.

Da će ova tinejdžerska heroina uskoro dospjeti i na veliki ekran, vijest je koja je dočekana pozitivnim reakcijama među ljubiteljima stripa. Predsjednik Marvel Studiosa Kevin Feige natuknuo je informaciju o filmu u intervjuu za BBC, iako nije otkrio više detalja osim što je rekao da je u toku snimanje filma Captain Marvel sa Brie Larson u glavnoj ulozi, a da će nakon završetka spomenutog filma raditi na realizaciji planova koje imaju sa Ms. Marvel.

Nije se dugo čekalo na reakciju javnosti i špekulacije o mogućoj glavnoj ulozi. Glumica Priyanka Chopra, koja je posudila glas liku Kamale Khan u video igri Marvel: Avengers Academy, jedno je od imena koja se spominju. Međutim, ima i onih koji osuđuju ovu moguću odluku ističući da lik treba biti pakistanskog a ne indijskog porijekla.

U 2015. godini, lik Kamale Khan je korišten u oglasima na autobusima širom San Francisca a Kamala je postala zaštitno lice protesta protiv islamofobije, kao reakcija na rasističke oglase desničara koji su se ranije te godine pojavili u javnosti.