Kamala Harris – prva predsjednica Amerike?

Senatorica će u nedjelju u rodnom Oaklandu ozvaničiti početak svoje predsjedničke kampanje.

Američka senatorica iz redova demokrata Kamala Harris objavila je kandidaturu za predsjedničku utrku 2020. godine, simbolično na Dan Martina Luthera Kinga koji se u Sjedinjenim Državama obilježava trećeg ponedjeljka u januaru.

U naredna 24 sata Harris je skupila milion i pol američkih dolara donacija za kampanju od 38.000 pojedinaca i potukla rekord koji je držao Bernie Sanders kao najveći iznos skupljen u jednom danu za predsjedničku kampanju. Mnogima je to naznaka da je riječ o ozbiljnom kandidatu za Bijelu kuću.

Kamala Harris je rođena prije 54. godine u Kaliforniji kao kći liječnice i profesora ekonomskih nauka, inače imigranata iz Indije i sa Jamajke koji su doselili u Sjedinjene Države početkom šezdesetih. Nakon razvoda roditelja, jedno vrijeme je živjela u Kanadi, na studij se vratila u SAD, gdje je doktorirala pravo.

Radila je kao javni tužilac, posebnu pažnju je posvećivala djeci žrtvama seksualnog nasilja i žrtvama nasilja u porodici, protivnica je smrtne kazne, zalaže se za jako javno školstvo, kao i zdravstveni sistem koji bi osigurao zdravstvenu zaštitu za cijelu populaciju.

Dok je bila na funkciji u San Franciscu fokusirala se na prevenciju zločina kroz Back on Track, iznimno uspješan program usmjeren na sprječavanje ponavljanja kriminalnih radnji mladih prijestupnika, uz njihovo stručno osposobljavanje. Dvije godine kasnije broj recidivista je smanjen sa 54% na 10%.

Osnovala je i jedinicu protiv zločina počinjenih iz mržnje (Hate Crime Unit) usmjerenu na rad sa djecom i tinejdžerima, s akcentom na prava LGBT zajednice.

Ova političarka samu sebe opisuje kao borca za pravdu i jednakost spremnog istrčati na teren zajedno sa brojnim drugim kandidatima koji žele svrgnuti Trumpa. Među kandidatima iz redova demokrata dominiraju «žene nove generacije», kako ih ocjenjuje Guardian, a radi se o senatoricama Elizabeth Warren iz Massachusettsa i Kirsten Gillibrand iz New Yorka te kongresmenici sa Havaja Tulsi Gabbard.

Kada je izabrana u Senat prije dvije godine, Harris je obećala štititi imigrante od politike Donalda Trumpa, danas najavljuje da će se boriti za istinu, demokratiju i jednakost, poručujući kako je nastupilo pravo vrijeme za borbu. Službeno će označiti početak kampanje u nedjelju u rodnom Oaklandu.