Reggae na listi svjetske baštine

Na listu su uvrštene i španjolska škola jahanja u Beču, mongolski ritual uzgoja kamila i egipatsko lutkarstvo.

Reggae muzika uvrštena je na listu svjetske kulturne baštine kao dobro za koje Ujedinjeni narodi smatraju da zaslužuje posebnu zaštitu i promoviranje.

Zbog svojih kvaliteta “nematerijalne kulturne baštine”, ova muzika potekla sa Jamajke tokom 1960-ih koja je postala popularna zahvaljujući umjetnicima kao što su Toots i Maytals, Peter Tosh i Bob Marley, uvrštena je na UNESCO-ovu listu, na zahtjev Jamajke.

Reggae je muzika “koja potiče na razmišljanje zbog svojih intelektualnih, društvenopolitičkih, senzualnih i duhovnih kvaliteta”, stoji u obrazloženju UNESCO-a.

Muzika koja je sa Jamajke “doprla u sve krajeve svijeta”, postala je globalno popularna, ali je posebno omiljena u Velikoj Britaniji, koja je nakon Drugog svjetskog rata postala novi dom brojnim Jamajčanima.

“Reggae je jedinstvena i prepoznatljivo jamajčanska muzika “, rekla je Olivia Grange, ministrica kulture Jamajke. “To je muzika nastala na našem otoku koja je dospjela u sve krajeve svijeta.”

“To je muzika neprivilegiranih slojeva, muzika koja govori protiv društvenih nepravdi. Reggae je muzika pobunjenika koju je besmrtnom učinio Bob Marley u Wailersima”, kazao je Dave Rodigan,  dugogodišnji voditelj BBC 1Xtra.

Lista zaštićene svjetske kulturne baštine pokrenuta je 2008. godine na osnovu konvencije UN-a o očuvanju nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine.

Najavljujući svoju odluku, predstavnici UNESCO-a su izjavili kako reggae “doprinosi međunarodnoj debati o pitanjima koja se tiču nepravde, otpora, ljubavi i ljudskosti, naglašavajući dinamiku ove muzike koja istovremeno podstiče na razmišljanje i ima društvenopolitičke, senzualne i duhovne kvalitete.”

Druge kulturne tradicije koje su ove godine uvrštene na listu su španjolska škola jahanja u Beču, mongolski ritual uzgoja kamila i egipatsko lutkarstvo.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor