Rembrandt uživo

Amsterdamski Rijksmuseum će narednih godina vršiti restauraciju Noćne straže i to doslovno pred očima javnosti.

Proces restauracije umjetničkih djela usamljenički je posao koji se najčešće odvija iza zatvorenih vrata, ali Rijksmuseum dokinut će tu praksu barem kada je u pitanju restauracija jednog od najvećih djela svjetske likovne umjetnosti i to i za posjetioce muzeja i one koji su stotinama kilometara daleko, zahvaljujući živom internet prijenosu.

Projekat restauracije Rembrandtove Noćne straže će trajati godinama, koštati milione eura, a publika će moći svjedočiti svakoj sekundi ovog procesa. Stručnjaci će prvih osam mjeseci provesti skenirajući slojeve boje na platnu naprednim tehnologijama koje do sada nisu korištene u tu svrhu a kompletan proces uključit će više od 100 naučnika i stručnjaka iz Muzeja i delftskog univerziteta.

Rijksmuseum sadrži najveću kolekciju Rembrandtovih radova na svijetu a ovaj muzej i Noćnu stražu svake godine posjeti više od dva miliona posjetilaca te se uprava muzeja odlučila napraviti staklenu komoru oko čuvene slike u kojoj će restauratori moći, nadati se, nesmetano raditi.

Rembrandt je ovo remek-djelo slikao tri godine, po narudžbi, završio ga je 1642. godine, a slika je posljednji put restaurirana 1976. godine nakon što je drugi put u tom stoljeću oštećena u napadu nožem. Manji radovi na obnovi su rađeni i 1990. kada je jedan od posjetilaca Noćnu stražu poprskao sprejom sa kiselinom.

Radovi na prvoj restauraciji čiji će kompletan proces biti biti prenošen uživo započet će u julu naredne godine kada se obilježava 350. godišnjica smrti velikog umjetnika, a restauraciji će prethoditi velika izložba na kojoj će od februara do juna biti izloženi svi Rembrandtovi radovi u posjedu ovog muzeja.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor