Imširević: 400 riječi o aršinima

Nedjeljni komentar

Aršin je stara mjera za dužinu. Označavala je ”razdaljinu od vrhova ručnih prstiju do ramena”. Danas živimo uglavnom ”bez mjere”, a u upotrebi, tek povremeno, pojavi se pojam – dvostruki aršini. Tim riječima pokušavamo opisati dvostruke standarde, iliti jednom rječju NEPRAVDU.

”…svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati…”

Ove riječi nisu preuzete iz ”manifesta” kojeg je iza sebe ostavio fanatik nakon što je ubio 50 muslimana u Novom Zelandu, mada odražavaju suštinu njegova ”shvatanja svijeta”. Nažalost, ove rečenice, na svom facebook profilu, ispisala je Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. Ovim ”mislima” pozvala je na zabranu održavanja Parade ponosa, a samo nekoliko dana ranije zaljubljeno je gledala i dijelila predivne, mudre i dirljive nastupe novozelandske premijerke Jacinde Ardern.

Snimke na kojima ta ista hrabra žena korača uz pripadnike LGBT zajednice, gospođa Ćosović-Hajdarević ne želi vidjeti. Dvostrukim aršinima mjeri slobodu jednih i prava drugih građana i građanki. Dok se ona uplakana pita ”kako djeci da objasni homoseksualnost”, ja zamišljam sve one svoje zemljake, familiju i bivše komšije, radnike i studente, vjernike i ateiste, kako po ulicama Njemačke, Francuske, Engleske, bivaju napadani i ismijavani sa tim istim parolama, izgovorenim  ustima nekih njihovih zastupnica – ”Nek idu negdje drugo!”

Gospođa Jacinda Ardern samo je godinu starija od Samre Ćosović-Hajdarević, ali je među njima razlika od bar dva stoljeća. Bilo kojim aršinom da se mjeri, ovo što čini premijerka jeste GOLEMO… i liči na islam. Jeste islam.

U ovoj istoj ”sedmici ponosa”, Bakir Izetbegović je odlučio odbraniti Husu Ćesira. Po aršinima SDA ”dotični je napao kameru, a ne čovjeka” i bez razloga se ”digla džefa” (šta god to značilo). A samo dvije godine ranije, 24. avgusta 2017., američka državljanka je privedena jer je iz automobila pokazala ”pola aršina” (iliti, ruku sa podignutim srednjim prstom) u pravcu kolone kojom se kretao Bakir Izetbegović sa svojom pratnjom. Djevojka je privedena na saslušanje, te je platila kaznu za narušavanje javnog reda i mira. Dvostruki aršini?

Bakirova mladež, hrabra i ponosna, uz ”ministarske šiše” pjeva ružičaste hitove – ”…splavovi su Meka i Medina!” Zemlja podrhtava, Zlatne ljiljane pretopili u zlatne kašike. Pravimo sebi grad?!