Imširević: 400 riječi o pijetlu

Nedjeljni komentar

Bio sam klinac kada sam u emisiji za djecu čuo rečenicu – „Demokratija je kad nisi zatvoren jer si bio otvoren!“ Naravno, tada mi nije bilo jasno o kakvom zatvaranju govore, ali sam i danas siguran da se o demokratiji treba učiti od malih nogu. Među nama je puno loših đaka.

Strip crtač i stand-up komičar Filip Andronik izazvao je buru svojim gostovanjem na TVSA, a brojni su se našli uvrijeđeni njegovom karikaturom na kojoj Batmen psuje nekog „Aliju sa Kovača“. Iz SDA je stigla hitra reakcija, izvukli su jokera iz rukava i zaprijetili da će „svi koji pokušavaju u javnom prostoru vrijeđati prvog predsjednika BiH, šehide i poginule borce Armije BiH, dobiti primjeren odgovor…“ Činjenicu da su na crtežu prepoznali i ono čega nema, nećemo analizirati, ali ćemo ih podsjetiti da nisu reagovali na tekst ispisan u drugom strip balonu. Naime, tu je opsovana država. Gospodin Bakir Izetbegović je, ni ovaj put, nije branio?!

Njegova reakcija bi bila razumljiva i prihvatljiva da ju je iznio kao sin. Mogao je iskazati vlastito neslaganje, pa i ukazati na mogući neukus i neduhovitost. Nažalost, zaklanjajući se iza stranke, pokazao je tek nerazumijevanje i slabost. Ako ništa drugo, njemu i Aleksandru Vučiću, zajednička je – dioptrija.

Od Andronikove karikature „neduhovitije“ je i uvredljivije tek izvinjenje što ga je stranki uputila TVSA. Predvođeni nestručnim osobama nastavljaju sa nizom promašaja; nekvalitetan program i vrhunsko poltronstvo su, nažalost, njihova poslovna biografija.

U našim medijima, kada žele da vas uvrijede, ispred imena vam stave riječ – izvjesni. Tako je SAFF objavio izvjesni tekst o aferi „Batmen na Kovačima“, a sve u cilju hitne odbrane i zaštite BiH. Izvjesni novinari su „sproveli detaljnu analizu djela Filipa Andronika“, drugim riječima, na izvjesnom YouTube kanalu su pregledali stand-up nastupe pomenutog umjetnika. Otkrili su kako „naoko šaljiva priča, zamotana u formu stand-up komedije, postaje propagiranje diskursa pokoravanja BiH…“

Potom su „razotkrili“ Andronikove veze sa „Magacin Kabareom“, u kojem „ključnu ulogu ima Zana Marjanović“, što nas dovodi do SBB-a, pa do Fahrudina Radončića, Sergeja Trifunovića, Nerzuka Ćurka… i na kraju – do Sulje i Muje koji su „ubijani, zatvarani i proganjani.“

(Ne smijem ni reći šta bi im rekao moj izvjesni otac, Suljo sa Alifakovca.)

Ovakvo iščitavanje karikature podsjeća na vrijeme kada su se „mudraci“ smijuljili slušajući izvjesnog Balaševića, sretni jer su prepoznali skriveni identitet „strašnog pijetla“ o kojem je ovaj pjevao. To je najdalje dokle njihova mašta doseže.

Oni znaju – lošem pijetlu i (naliv)pero smeta!