Rođendan piramide

Izgradnja piramide završena je 1989. godine na dvjestotu godišnjicu Francuske revolucije, a zvanično je otvorena 29. marta iste godine.

Piramida muzeja Louvre sutra puni 30 godina. Tokom tri decenije ova arhitektonska forma od stakla i metala, zajedno sa svojim bazenima, vodoskocima i tri manje piramide, rađena po uzoru na čuvene egipatske postala je popularna gotovo kao i sam muzej.

Velika piramida služi kao glavni ulaz u najpoznatiji francuski muzej a dizajnirao ju je američki arhitekta rođen u Kini Ieoh Ming Pei, jedan od najznamenitijih arhitekata 20. stoljeća, vodeći se principom jednostavnosti i visoke tehnologije, a projekat je rađen po narudžbi tadašnjeg francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda. 

Kako piše Architect Magazine, Mitterrand je lično zatražio od Peija da modernizira Louvre. Četiri mjeseca arhitekt je ovaj poziv držao u tajnosti čak i od svojih saradnika, prije nego se prihvatio zahtjevnog posla.

Obznanjivanje dizajna kao i izgradnju pratila su brojna negodovanja zbog snažnog kontrasta koji ova ultra moderna savremena građevina predstavlja renesansnoj arhitekturi nekadašnjeg kraljevskog kompleksa, zbog negativnih konotacija koje piramide imaju kao grobnice u Egiptu te zbog, kako se navodilo, megalomanije i pretencioznosti Mitterrandova projekta.

Sve to u jednoj rečenici sumirano je u tekstu koji je 1985. objavio New York Times: piramida je “arhitektonska šala, trn u oku, anahronistički nasrtaj egipatskog simbola smrti usred Pariza i megalomanska ludost koju je nametnuo gospodin Mitterrand”.

Ne smijemo zanemariti ni negodovanja jer se jedan ne-Francuz drznuo preuređivati Louvre. U jednom dokumentarcu I. M. Pei se prisjeća tog perioda i kratko kaže: “Prvu godinu i pol, bio je pakao.”

Danas je Louvre nezamisliv bez piramide koja krasi njegovo glavno dvorište Cour Napoléon i jedna je od najfotografiranijih znamenitosti Pariza. Baza piramide je široka 34 metra, visoka je 22 metra, a sačinjena je od 603 staklena panela u obliku romba te 70 u obliku trokuta. Urbana legenda kaže da je “stvarni” broj panela 666 jer je u prvoj brošuri koju je štampao Louvre ovaj broj doista pogrešno naveden, a Dan Brown početkom ovog stoljeća u svom bestseleru Da Vincijev kod ponovo je oživio ovaj mit.

Staklene panele piramide osmislila je firma Saint-Gobain s ciljem osiguravanja maksimalne transparentnosti stakla što omogućava posjetiocima koji se nalaze unutar piramide, odnosno, na podzemnoj etaži, da uživaju u ljepoti fasade muzejske zgrade vidljive iz piramide.

Izgradnja piramide završena je 1989. godine na dvjestotu godišnjicu Francuske revolucije, a zvanično je otvorena 29. marta iste godine.

Piramida je izgrađena prvenstveno kako bi se riješio problem prihvata posjetilaca. Stari ulaz u Louvre postao je premali za broj posjetilaca koji se povećavao svake godine, da bi prošle godine dosegao rekordnih 10 miliona, 25% više nego 2017. godine. Više od 560.000 francuskih školaraca posjetilo je ovaj muzej prošle godine.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri