Šareni šahtovi Japana

U mnogim gradovima neprimjetni i bezlični, poklopci šahtova u Japanu pretvoreni su u jedinstvena umjetnička djela.

Poklopci šahtova nisu najzanimljivija stvar na svijetu, osim u Japanu. Tamošnji šahtovi ne samo da su inventivni već su krcati historijskom i kulturnom simbolikom te omiljeni u javnosti u tolikoj mjeri da u Tokiju postoji i trodnevni festival posvećen šahtovima.

Od privjesaka za ključeve, naljepnica, magneta, do kalupa za kolače – sve u znaku šahtova moglo se pogledati prethodna tri dana na Festivalu poklopaca šahtova koji je okupio brojne ljubitelje ove neobične umjetnosti u Japanu.

Priča počinje krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, vlasti su investirale golem novac u obnovu kanalizacionog sistema a kako bi podigli svjesnost stanovništva o značaju projekta, i kako bi, prije svega, približili skupi projekat javnosti a ona ga lakše prihvatila, počeli su izrađivati jedinstvene poklopce šahtova koji su postali dijelom prepoznatljive japanske urbane estetike, malo poznate van granica zemlje.

Prvi dizajnirani poklopac šahta postavljen je 1977. godine u Okinawi, dok danas više od 95% lokalnih zajednica Japana ima šahtove sa vlastitim grafičkim rješenjem – pretpostavlja se da ih ima ukupno 12.000.