Smjena Muzura i vanredna sjednica Vlade

Pažnju privlači činjenica da se razrješenje nije našlo na dnevnom redu Vlade objavljenom na internet stranici Kantona.

Vlada Kantona Sarajevo razriješila je na posljednjoj sjednici Povjerenstvo Turističke zajednice Kantona Sarajevo na čelu sa Nerminom Muzurom.

Pažnju privlači činjenica da se razrješenje nije našlo na dnevnom redu Vlade objavljenom na internet stranici Kantona već je odluka samo objavljena u Službenom listu.

Muzur je, podsjetimo, već jednom smijenjen sa mjesta direktora TZKS zbog niza propusta, ali se kao član NiP-a, nove stranke starih SDA kadrova, vraća u Turističku zajednicu nakon što je u februaru Vlada Kantona Sarajevo raspustila sve organe ove institucije zbog “niza nepravilnosti u radu Turističke zajednice KS, kao i kršenja nekoliko odredbi Zakona o turizmu”. Tada je aktuelni premijer Edin Forto kazao kako je “jedina uloga povjerenstva da što prije obustavi nepravilnosti u radu.”

Međutim nepravilnosti nisu obustavljene, Muzurova uprava je raspisala dva javna poziva i podijelila bez utvrđenih kriterija i komisije 700.000 KM, u međuvremenu falsificirala vlastitu odluku o rezultatima drugog javnog poziva – podsjetimo, nakon što je objavljena lista sa 41 korisnikom sredstava, na internet stranici TZKS ova je odluka preko noći zamijenjena novom listom sa 40 korisnika. Sa liste je nestao Foto Art doo, čiji se vlasnik prema pisanju magazina Žurnal i drugih medija dovodi u vezu sa kriminalnim podzemljem i narko kartelima, a odluka nosi isti broj protokola kao i prethodna, sa istim datumom i potpisom Nermina Muzura. Ovo falsificiranje Odluke desilo se upravo u vrijeme kada je Žurnal počeo pisati o sumnjivim poslovima u koje je uključen direktor Foto Arta, blizak prijatelj predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića.

Na sjednici Skupštine Kantona zastupica Segmedina Srna-Bajramović zatražila je da se objave kriteriji i imena članova komisije za dodjelu sredstava, ali Muzur i TZKS to nikada nisu učinili, barem ne javno.

O transparentnom radu ove institucije dovoljno govori i podatak da su brojne manifestacije finansirane mimo javnih poziva a javnost nije bila u mogućnosti saznati koliko sredstava je Turistička zajednica Kantona Sarajevo izdvojila za, recimo, Bregovićev koncert planiran na Bijeloj tabiji, a realiziran kao fijasko u Skenderiji.

Nermin Muzur smijenjen je dan prije izvanredne sjednice Vlade što je opet zanimljiva koincidencija. Nakon što je potrošio ogromna sredstva TZ po samo sebi i svojoj stranci poznatim kriterijima, na njegovo mjesto je kao v.d. imenovana njegova stananačka kolegica Azra Džigal koja je od Muzurovog ponovnog imenovanja u februaru zajedno s njim u nedjelu. Teško je zamisliti da je novopečena stranka oportunista Narod i pravda odustala od TZ kao vlastitog bankomata kojim će upravljati stranački kadrovi u skladu sa interesima stranke a ne turizma.

Ministarstvo privrede KS kao i Ured za korupciju a i Vlada Kantona upoznati su sa slučajem dvije odluke ali nijedna instanca nije učinila ništa na istraživanju slučaja “Dvije odluke Nermina Muzura”. Iako se aktuelni ministar privrede Haris Bašić, inače Muzurov stranački kolega, redovno poziva na transparetnost u radu ministarstva, potpuno je nestransparantan povlašteni status koji je TZKS imala na čelu sa Muzurom. Povlašten u smislu da nije obavezan formirati komisije za raspodjelu sredstava, da može dijeliti sredstva bez poziva, da nije dužan upoznati javnost sa kriterijima, i da ne mora odgovorati na pitanja skupštinskih zastupnika.

Da li će Vlada na današnjoji izvanrednoj sjednici sa samo jednom tačkom dnevnog reda – nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim licima kojima je osnivač Kanton Sarajevo, istražiti “transparantnost” rada ministarstva privrede i TZ KS, vidjet će se ubrzo.