SFF: Filmovi koji su osvojili Srce Sarajeva

Dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja 24. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Večeras završava 24. Sarajevo Film Festival. Žiri koji su činili hrvatska glumica Judita Franković-Brdar, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala Macao Mike Goodridge, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, gruzijska scenaristica i rediteljica Ana Urushadze i iranski reditelj Asghar Farhadi, proglasili su najbolje filmove u takmičarskoj kategoriji.

Srce Sarajeva za najbolji film osvojio je Ága reditelja Milka Lazarova, nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ioani Uricaru, za film Limunada, dok su najveće nagrade sarajevskog festivala za najbolje glumce osvojili Zsófia Szamosi, za ulogu u filmu Jedan dan (Egy Nap), i Leon Lučev, za ulogu u ostvarenju Teret.

Najboljim kratkim filmom proglašen je film Dah, rediteljski prvijenac Ermina Brave, dok su specijalno priznanje žirija dobili Ledeni brjegovi Eirini Vianelli.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je Nebojša Slijepčević za film Srbenka, a mađarski reditelj László Csuja specijalno priznanje za Devetomjesečni rat (Kilenc Hónap Háború).

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor