Mike McCormack: 100.000 za jednu rečenicu

Solar Bones, peti roman irskog pisca odbijen je od brojnih izdavača kao "nedovoljno komercijalan".

Irski romanopisac i autor kratkih priča Mike McCormack osvojio je svojim petim romanom International Dublin Literary Award i novčanu nagradu od 100.000 eura koju dodjeljuju gradske vlasti Dublina, UNESCO-ovog grada književnosti, za izvrsnost u svjetskoj književnosti, bez jezičkog ili nacionalnog ograničenja.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Mike McCormack je iznimno cijenjen u irskim književnim krugovima, međutim na međunarodnoj sceni važi za pisca čiji je rad “nepravedno zanemaren”. Njegov nagrađeni roman Solar Bones odbijen je od više izdavača kao “nedovoljno komercijalan” prije nego ga je objavio mali nezavisni izdavač Tramp Press. Prošle godine je bio u široj konkurenciju za Man Bookerovu nagradu, a osvojio je britansku Goldsmiths književnu nagradu uz nekoliko važnih irskih nagrada.

Zanimljivo je da je roman Solar Bones obimno djelo na 270 strana, ali napisano u samo jednoj rečenici. Radnja romana dešava se na Dan mrtvih, 1. novembar, dan kada se, kaže praznovjerje, mrtvi mogu vratiti. Glavni lik Marcus Conway je sredovječni inžinjer, otac i suprug kojem nedostaje vlastita porodica. Usto je i duh koji se jednog popodneva pojavi u svojoj kuhinji i razmišlja o događajima koji su ga odvojili od doma i potom vratili nazad.

Tu autor nalazi objašnjenje strukture romana. “Glavni lik je duh, a duhovi ne bi petljali s tačkama. Mogli bi se raspršiti i nestati”, kazao je McCormack.

Prethodne dobitnike nagrade The Guardian je pitao kako će utrošiti novčani dio priznanja. Akhil Sharma, pobjednik 2016. godine, izjavio je da će kupiti novi par cipela (i omogućiti stipendije za mlade žene iz Indije kako bi stekle potrebno obrazovanje), dok je José Eduardo Agualusa prošle godine rekao da će izgraditi biblioteku u svojoj novoj domovini – Mozambiku.

Šta će McCormack učiniti? Razmislit će, ali do tada: “Imam skroman plan: kupit ću novu stolicu”, kazao je. “Stolica na kojoj sam do sada pisao, sinoć se slomila. Ali sada možda čak kupim neku skupu.”

Nominacije za nagradu predlažu biblioteke iz različitih dijelova svijeta i odnose se na pisce i prevoditelje, ove godine ukupno 150 naslova su nominirale biblioteke iz 111 gradova iz 37 zemalja svijeta, od Barbadosa do Estonije, a iako je riječ o irskoj nagradi, McCormack je tek četvrti Irac koji je nagradu dobio u njenoj 23-godišnjoj istoriji, nakon Kevina Barryja (‘City of Bohane’, 2013), Columa McCanna (‘Let the Great World Spin’, 2011) i Colma Toibína (‘The Master’, 2006). Po prvi put od utemeljenja nagrade, ove godine su žene činile većinu među autorima koji su se našli u užoj konkurenciji za nagradu, sa 6:4.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor