foto: A Redžepagić

Susret sufizma i flamenka u Ljubljani

Međunarodni ansambl koji je premijeru imao u Sarajevu, nastupa pred slovenačkom publikom.

Internacionalni ansambl NAiRUZ nastupit će 16. februara na festivalu Bi Flamenko u Ljubljani gdje će se cjelovečernjim koncertom predstaviti slovenačkoj publici.

Festival Bi Flamenko međunarodno je bijenale koje organizira Cankarjev dom a ovogodišnje izdanje će od 14. do 18. februara ugostiti vrsne umjetnike flamenka kao što su: Rafael Riqueni, Vanesa Aibar, David Carmona i drugi.

Internacionalni sastav NAiRUZ čine gitarista Mirza Redžepagić, vokalista Almedin Varošanin, basista Daniel More i plesačica Urška Centa. NAiRUZ je premijerno nastupio na 22. Jazz Festu Sarajevo 2018., a u okviru koncertne sezone Jazz Festa Grlom u jagode, prošle su godine održali dva iznimno uspješna koncerta u Sarajevu i Mostaru.

NAiRUZ je susret flamenka, makama i sufijske poezije, to je dijalog različitih muzičkih tradicija – flamenko gitare i ouda, neja i vokala koji pjeva prekrasne stihove sufijskih pjesnika, uz magične i mistične pokrete flamenka.

Ovaj ansambl nedavno je objavio svoj prvi singl Taslim, snimljen u produkciji Gramofona. Pjesma je rađena prema tekstu Yunusa Emrea i Namija Kula, autor muzike je Mirza Redžepagić, aranžman zajednički potpisuju članovi NAiRUZa. Prvi singl je producirao Edin Zubčević, snimio Eric Bajramović, a masterizirao Vlado Džihan. Za pjesmu je urađen i video koji potpisuje Amar Čamo.