Fata Orlović

Svjetlo čestitosti u mraku nemorala

Ilegalno sagrađena crkva treba do 1. aprila biti uklonjena iz dvorišta Fate Orlović.

Fata Orlović iz Konjević Polja jedina je Fata koja ima svoju crkvu. Kod “Fatine crkve” u Konjević Polju skretanje je za Bratunac, a pravoslavna crkva je Fatina jer je ilegalno sagrađena na njenom odnosno posjedu njenog muža koji je zajedno sa 20 članova porodice ubijen u Srebrenici.

Crkva je sagrađena 1998. godine kako bi poslala jasnu političku poruku, a Fata Orlović narednih će se 20 godina boriti protiv vjetrenjača i nepravde, doći do Strasbourga gdje će Evropski sud za ljudska prava krajem prethodne godine presuditi da crkva treba biti uklonjena do 1. aprila ove godine. Epilog svoje pobjede nana Fata još uvijek čeka, a čini se da je dočekala.

Bila je brutalno pretučena, optuživana za napade na policajce u svom dvorištu, suđeno joj je pred sudom u Srebrenici. Kritizirala je političare s obje entitetske linije, a njena borba protiv nepravde i njena hrabrost vrijedni su divljenja.

Branila je svoju avliju, izdržala je sve pritiske, ali i odbila prodati svoju zemlju za ogroman novac koji joj je ponuđen.

Njena je borba tim važnija i veća jer se dešava u ovakvoj Bosni i Hercegovini, kojom vladaju političari bez hrabrosti, bez odlučnosti, bez principa i bez morala. Političari koji na svaki način pokušavaju, i nažalost redovno uspijevaju, otuđiti sve što mogu od države Bosne i Hercegovine i njenih građana. Za razliku od korumpiranih političara, Nana Fata i njen inat borili su se za princip.

Proglašavana je ličnošću godine, o njenoj borbi snimljen je dokumentarni film, inspirisala je i nastanak pozorišne predstave, a u Makedoniji se osnovna škola zove njenim imenom.

I dok nam životima upravljaju političari koji neuspješno glume moralne vertikale, nema dileme da je Fata Orlović u poznim sedamdesetim heroina našeg vremena, svjetlo čestitosti u mraku nemorala.

Hoće li istorija zapamtiti Fatu Orlović ili današnje političare? Hrabru i ponosnu ženu ili moralne spodobe koje vodi bezočna pohlepa?

Na čijoj ste vi strani i koga želite da pamte vaša djeca?