Svjetsko prvenstvo migranata

Skoro svaki drugi igrač današnjeg finala Svjetskog prvenstva u Rusiji je iz migrantske porodice.

“Kada utakmica prođe dobro, čitam novinske članke u kojima me nazivaju Romelu Lukaku, belgijski napadač, a kada ne prođe dobro, onda sam Romelu Lukaku, belgijski napadač porijeklom iz Konga,” napisao je ovaj fudbaler rođen u Belgiji u tekstu objavljenom prošlog mjeseca za Players’ Tribune i potaknuo brojne rasprave o migrantima i fudbalu.

U polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji nastupile su četiri reprezentacije čiji značajan postotak igrača predstavljaju imigranti ili djeca imigranata.

Evropska organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj objavila je statistiku prema kojoj francusku reprezentaciju čini 78,3% migranata koji u ukupnoj populaciji Francuske predstavljaju 6,8%. U belgijskoj reprezentaciji migranata je bilo 47,8% dok ih u Belgiji ima samo 12,1%. Jednaka je situacija i u engleskom timu – 47,8% u poređenju sa 9,2%.

Iako podaci za Hrvatsku nisu objavljeni, nemali je broj hrvatskih ključnih igrača rođenih u Bosni i Hercegovini ili porijeklom iz naše zemlje. 

Dejan Lovren rođen je u Zenici, Vedran Ćorluka u Derventi, Mario Mandžukić u Slavonskom Brodu iako su mu roditelji porijeklom iz Bosanske Posavine, tačnije iz Odžaka gdje su zajedno živjeli do 1990. godine. I roditelji Rakitića i Kovačića su iz Bosne i Hercegovine. Ivan Rakitić rođen je u Švicarskoj ali mu je majka iz Ponijeva kod Žepča dok je Mateo Kovačić odrastao u Linzu u Austriji a njegovi su roditelji iz bosanske Kotor Varoši.

Pri tome, ne zaboravimo ni selektora Zlatka Dalića, rođenog u Livnu, inače nesuđenog asistenta Ćire Blaževića kada je ovaj svojevremeno vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da Dalić nije bilo “dovoljno dobar” za Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

“Nema stranca do Bosanca” poznata je uzrečica hrvatskih sportskih novinara kada pišu ili govore o igračima iz Bosne i Hercegovine u hrvatskom fudbalu. 

Današnje finale u kojem se sastaju reprezentacije Francuske i Hrvatske je praktično migrantsko finale imajući u vidu da će skoro svaki drugi igrač biti iz migrantske porodice. 

U vrijeme kada se migrantske krize ne samo politiziraju, već i kreiraju i manipuliraju naročito u zemljama koje su direktno odgovorne za ratove i sukobe koji su pokrenuli milione porodica na put u neizvjesnost, najvažnija sporedna stvar na svijetu pokazuje da bez učešća migranata Mundijal ne bi bio ni moguć ni zanimljiv.