“The List of Deaths”, dokument sa imenima 34.361 stradalog migranta

UNITED od 1993. godine bilježi imena, porijeklo i uzrok smrti svih izbjeglica i migranata stradalih u pokušaju da se domognu EU.

Na Svjetski dan izbjeglica britanski The Guardian je uz svoje štampano i online izdanje 20. juna objavio i dodatak “The List”, dokument koji čini 34.361 ime izbjeglica i migranata koji su izgubili živote pokušavajući se domoći Evropske unije, od 1993. godine do danas (posljednji podaci na listi su od 5. maja ove godine).

Ažuriran svake godine u saradnji sa mrežom 550 organizacija u 48 zemalja, “The List of Deaths” je djelo organizacija UNITED for Intercultural Action koja od 1993. godine bilježi imena, uzrast, porijeklo i uzrok smrti svih izbjeglica i migranata stradalih usljed restriktivnih evropskih propisa. Važno je napomenuti da se radi o registriranim slučajevima te da je konačni broj, pretpostavlja se,  još i veći.

Projektu se prije 16 godina priključila i turska vizuelna umjetnica Banu Cennetoğlu kada je listu činilo 6.000 imena. Bila je 2002. godina, ona je studirala fotografiju u Amsterdamu, a “kad sam počela čitati Listu, već tada sam znala – dok god imam sredstava kao umjetnik, činit ću je što vidljivijom”, kazala je za The Guardian.

Štampala je i distribuirala Listu ljudima koje je znala, onima koje je slučajno sretala, pravila je naljepnice i lijepila ih na bankomate, štampala letke i ostavljala ih po kafićima, a 2007. godine skupila je sredstva za najam 150 pozicija za bilborde. Od tada se kampanja proširila na Grčku, Bugarsku, Njemačku, Sjedinjene Države, Italiju, Švicarsku i Tursku.

Iako Lista sama po sebi nije umjetničko djelo, Cennetoğlu podizanje svijesti o Listi i njenu distribuciju smatra umjetnošću i svojom osobnom zadaćom te su se imena poginulih migranata našla na autobuskim stanicama širom Basela, na bilbordima Amsterdama, na zidovima Los Angelesa, na oglasnim stubovima Berlina, projicirana su na video zidu na istanbulskom Marmara Pera hotelu…

Saradnja sa The Guardianom prva je prezentacija projekta u Velikoj Britaniji a realizira se kao dio umjetničke instalacije koja će biti prezentirana javnosti od 28. juna, a čija je centralna tema Lista. Instalaciju je Banu Cennetoğlu uradila za galeriju Chisenhale i Liverpulsko bijenale te će britanskoj javnosti Lista zajedno sa instalacijom biti dostupna do kraja oktobra.

Listu možete preuzeti u PDF formatu ovdje.