Damien Hirst predstavlja tri umjetnice u usponu

Izložba True Colours u Newport Street galeriji predstavlja radove Helen Beard, Sadie Laska i Boo Saville.

Kada je prije tri godine otvorio vlastiti muzej Newport Street Gallery, britanski umjetnik Damien Hirst želio je predstaviti vlastitu umjetničku kolekciju od 3.000 radova. Novom izložbom koja je otvorena jučer u ovom prostoru, predstavljeno je više od 50 radova, a 21 rad narudžba je koju su tri umjetnice u usponu uradile za Hirstovu kolekciji umjetnina.

Izložba True Colours predstavlja Helen Beard (r.1971, Birmingham), Sadie Laska (r.1974, West Virginia) i Boo Saville (r.1980, Norwich), umjetnice koje na potpuno različite načine u svojim radovima istražuju mogućnosti boja. Dio radova je nastao u Hirstovim ateljeima koji su ustupljeni umjetnicama omogućujući im rad na velikim formatima.

Helen Beard koristeći paletu duginih boja propituje teme vezane za spol, seksualnost i erotizam. Figure na njenim uljima na platnu su svedene na koncizno definisana polja živih boja, na kojima su vidljivi brojni potezi kista. Uključujući niz novih radova, od kojih je jedan i monumentalni diptih (The Mirror, 2018), svako platno veličine 322 x 274 cm, izložba obuhvata radove iz prethodnih osam godina.

Sadie Laska, umjetnica koja živi i radi u New Yorku, kreira kompozicije koristeći boju i kolaž. Evocirajući buntovnu post-pop estetiku New Yorka, u svoje radove često uključuje reciklirane otpadne materijale. 

True Colours predstavlja i novu seriju radova Boo Saville, koja u svojim radovima na platnu, koristi svakodnevne materijale uključujući i izbjeljivač. Saville od 2014. godine radi velike formate besprijekorno nijansiranih boja, u nekim slučajevima koristi i 40 slojeva boje kako bi postigla neuobičajeni efekat.