“Tekuće društvo” trijenala u Bruggeu

Na različitim lokacijama u gradu koji je postao sinonimom "tekućeg grada" bit će predstavljeno 15 radova i instalacija.

Od 5. maja do 16. septembra u belgijskom Bruggeu održava se umjetničko trijenale a brojni savremeni umjetnici i arhitekti svojim će radovima i instalacijama pokušati predočiti posljedice “tekućeg” društva u gradu koji je svojevrsnim simbolom “tekućeg” grada, ispresijecan kanalima i okružen vodom.

Pojam tekućeg društva i tekuće modernosti utemeljio je sociolog Zygmunt Bauman. U knjizi Retrotopia objavljenoj godinu prije smrti u januaru 2017. godine, Bauman je pozvao čitaoca da dovede u pitanje dinamiku našeg društva, kao i sam pojam “likvidnosti”, koji je u potpunom kontrastu sa institucionalnim okvirom koji je nekada stvarao sigurno okruženje za naše roditelje.

Svjesni brzih mijena u društvu koje ustaljeni način razmišljanja i življenja dovode u pitanje, voditelji Trijenala izabrali su 15 radova i instalacija koje će predstaviti na različitim lokacijama ovog historijskog grada, a poseban izazov za umjetnike bio je zahtjev da predstave radove koji će omogućiti prolaznicima da budu dio kreativnog procesa.

Španska arhitektonska firma Selgascano predstavila je svoj plutajući paviljon zmijolikog oblika koji svojim prozirnim zidovima u ružičastoj i narandžastoj boji mijenja boje okoliša i tvori idealno mjesto za popodnevni odmor. Jose Salgas i Lucia Cano su svoje radove izlagali u njujorškoj MOMA-i i Guggenheimovom muzeju, Tokijskom muzeju savremene umjetnosti, Muzeju dizajna u Londonu i bostonskom MIT-u, a učestvovali su i na Venecijanskom bijenalu 2010. godine.

Ako želite saznati više o Baumanovoj teoriji, preporučujemo njegovu Tekuću modernost u izdanju naklade Pelago iz Zagreba.