13 pjesama ansambla Corona

Prvi album Ženskog vokalnog ansambla možete slušati na streaming platformama ili kupiti u više od 130 online prodavnica.

Objavljen je prvi album Ženskog vokalnog ansambla Corona. U digitalnom izdanju je dostupan u više od 130 online prodavnica i na brojnim streaming servisima poput Deezera, iTunesa, Spotifyja, Tidala…

Album sa 13 pjesama sa područja Balkana snimljen je u periodu od 2015. do 2017. godine u produkciji Gramofona. Producent je Edin Zubčević, ton majstor Eric Bajramović, mastering je radio Vlado Džihan u Milkshop Studiju, a dizajn Ajna Zlatar.

Posebnost ovom muzičkom pothvatu daje činjenica da je riječ o jednom od rijetkih albuma i muzičkih projekata na domaćoj i regionalnoj sceni koji tradicionalnom repertoaru pristupa istovremeno na ozbiljan i odgovoran ali i hrabar i ambiciozan način, poštujući tradiciju i ne oduzimajući snimljenim pjesmama ništa od njihove autentične ljepote. Pjesme koje je Corona snimila čine ovaj ansambl uzbudljivom stranicom u repertoaru tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, Makedonije, Hrvatske, uključujući i pjesme na ladinu i romskom jeziku.

Ansambl Corona formirao je Slobodan Dodo Kovačević 1992. godine kao sekciju Akademskog kulturnog centra Seljo. Već 22 godine voditeljica ansambla je Tijana Vignjević a u aktuelnom sastavu koji je i snimio album, već desetak godina pjevaju: Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Cerkovnik i Darja Softić-Kadenić.

Ovo je prvi CD koji je Corona snimila iako je više od 20 godina aktivna ne samo na bosanskohercegovačkoj već i međunarodnoj sceni kroz nastupe na festivalima i samostalnim koncertima u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rumuniji, Poljskoj, Švicarskoj i Tunisu.

Do sada su na mrežama objavljena tri singla Corone sa ovog albuma: Gusta mi magla padnala, Evo srcu mom radosti, Adio kerida, a premijerno vam donosimo i tradicionalnu pjesmu Mome stoe u aranžmanu Tijane Vignjević. Gramofon će uskoro izdati album Corone i u CD formatu.

 

CORONA (GCD1026)

1. Evo srcu mom radosti
tradicionalna, arr. Tijana Vignjević

2. Kad mi pišeš mila mati
tradicionalna, arr. Vinko Krajtmajer 

3. Adio kerida
tradicionalna, arr. Tijana Vignjević

4. Pitaju me odakle si seko
tradicionalna, arr. Adelita Kadić, Tijana Vignjević

5. Gusta mi magla padnala
tradicionalna, arr. Adelita Kadić

6. Mome stoe
tradicionalna, arr. Tijana Vignjević

7. Todorka mlada robinka
muzika i tekst: Todor Skalovski

8. Hubava Milka
tradicionalna, arr. Nikolai Kaufman

9. Ergen dedo
tradicionalna, arr. Petar Liondev

10. Ječam žele Tuzlanke
tradicionalna, arr. Vinko Krajtmajer 

11. Što li mi se Radobolja muti
tradicionalna, arr. Anida Isanović, Adelita Kadić 

12. Ederlezi
tradicionalna, arr. Tijana Vignjević

13. Sajbija
tradicionalna, arr. Adelita Kadić, Tijana Vignjević