Turistička zajednica KS: Narod i nepravda

Kako je i kome Turistička zajednica Kantona Sarajevo ove godine dodijelila više od 700.000 KM bespovratnih sredstava.

Zloglasni kiosk koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo platila 252.000 KM javnog novca, za samo 15-ak kvadrata montažnog objekta, bio je dobar pokazatelj kako Turistička zajednica ekonomiše nemalim sredstvima kojima raspolaže na osnovu ubiranja turističke takse. 

Rukovodstvo Turističke zajednice se sa formiranjem nove kantonalne vlade promijenilo odnosno vratilo na staro. Nermin Muzur je budžetirao kiosk kao kadar SDA, a nakon što je promijenio stranački dres na funkciji ga je nakratko zamijenio Midhat Hubijar, SDA-ovac koji je odobrio besmisleno visoku sumu za nesretni kiosk, da bi Muzur ponovno postao prvim čovjekom turizma u Kantonu, ovaj put kao kadar nove stranke starih SDA kadrova – Narod i pravda

Da je politika upravljanja sredstvima Turističke zajednice Kantona Sarajevo proizvoljna, stranačka i bez kriterija, usto da u ovoj instituciji ne postoje ni vizija ni strategija turističkog razvoja, čita se i iz rezultata javnih poziva koje je u dva navrata u ovoj godini raspisala Turistička zajednica. 

Ukupan iznos sredstava dodijeljen ove godine po javnim pozivima čiji su rezultati objavljeni u aprilu odnosno julu iznosi 700.960 KM

Po kojim kriterijima se dodjeljuju sredstva? 

Prvim pozivom sredstva su dodjeljivana “za sufinansiranje turističkih projekata, manifestacija i događaja u Kantonu Sarajevo” čija je realizacija planirana u prvoj polovini godine a drugim pozivom za “realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo”. 

Netransparentnost kriterija nije nikakva novost, ni za jedan nivo vlasti u našoj zemlji a ni TZ KS nije drugačija od drugih. 

Tako nije jasno kako je, naprimjer, DJ party Klabika IIII Solomun-SJJ Quaternale zaslužio 50.000 KM dok su MESS (20.000 KM), Muzej ratnog djetinjstva (20.000 KM) i Sarajevo Film Festival (10.000 KM) u zbiru dobili koliko party zbog kojeg sasvim sigurno turisti neće nagrnuti u Sarajevo, a na koji će način doprinijeti pozitivnom međunarodnom imidžu Sarajeva vrijednom 50.000 KM znaju samo anonimni članovi komisije koja je sredstva dodjeljivala. 

Pri tome, najstariji međunarodni muzički festival u zemlji Jazz Fest Sarajevo, koji je ove godine osvojio prestižnu evropsku nagradu u konkurenciji više od 1.000 festivala i organizatora koncertnih programa u Evropi, i koji više od dvadeset godina generira izuzetan međunarodni publicitet nije uopšte podržan kao ni brojni drugi projekti koji doprinose međunarodnom ugledu Sarajeva što je preduslov za bilo kakvu strategiju turizma. 

Znači li ovo da Turistička zajednica i njeno rukovodstvo imaju prešutnu poruku za međunarodno najvažnije događaje koje je ova zemlja ikada imala i koji zahvaljujući međunarodnom ugledu i publicitetu daju izniman doprinos kreiranju pozitivnog imidža Kantona Sarajevo i BiH? 

Nije jasno ni zbog čega je više od četvrtine sredstava (185.960 KM) dodijeljeno privatnim firmama kao što su Face doo odnosno Face TV – 30.960 KM za serijal od 12 emisija Oko Sarajeva ili 29.000 KM banjalučkoj firmi Info Media Group doo za brendiranje jednog tramvaja u Beogradu. 

Sredstva su, dakle, dobila privatna komercijalna preduzeća koja posluju s ciljem ostvarivanja profita i ne postoji realan osnov, ni realna potreba za njihovo finansiranje javnim novcem. 

Od ostalih sredstava, 35.000 KM dodijeljeno je tek osnovanoj javnoj ustanovi Muzej Valter brani Sarajevo, muzeju ne o Valteru već o filmu o Valteru. Pri tome ovaj muzej trenutno nema autentične eksponate iz samog filma. Taj projekat je podržan sa 35.000 KM dok je, naprimjer, Muzej ratnog djetinjstva koji je lani dobio nagradu Vijeća Evrope zaslužio 20.000 KM. Da ima ikakve logike ili kriterija, trebalo je biti obratno, ne umanjujući vrijednost ideje projekta Muzeja o Valteru. 

Najviše sredstava dodijeljeno je Sportskim igrama mladih BiH – 60.000 KM. Iako su Sportske igre važan projekat za djecu školskog uzrasta, ovaj je događaj već sufinansiran sponzorstvima državnih firmi BH Telecoma i Elektroprivrede, i drugih fondova koji se pune novcem građana, i nejasno je koji je njihov doprinos turizmu Kantona da bi bile najizdašnije podržane kao najvažniji projekat za turizam u Kantonu. 

Neobjašnjivih 18.000 KM dato je Udruženju kupujmo domaće za projekat Budimo savršeni – kupujmo domaće a klubu Jumruk Gym za projekat KOK BiH 10.000 KM, naprimjer. 

Koji projekti zaista pomažu turizam u Kantonu Sarajevo? 

Nije jasno ni zašto je za izložbu Ede Murtića u Vijećnici izdvojeno čak 19.500 KM. Bez obzira što se radi o značajnoj izložbi, kako to da je upravo ova izložba, po mišljenju Turističke zajednice, važnija od brojnih drugih kulturnih događaja koji uopšte nisu podržani? 

I kako to da će Udruženje endoskopskih hirurga i njihov prvi kongres, podržan sa 10.000 KM, imati tako važnu ulogu u privlačenju turista u Sarajevo? Ili možda Turistička zajednica ima tajni plan promocije Sarajeva kao destinacije zdravstvenog turizma na polju hirurgije? 

Naravno da ne možemo precizno izmjeriti važnost određenog događaja u odnosu na neki drugi, ali nije teško razlikovati zaista važne projekte i manifestacije od onih koji to nisu. Kao što nije teško razlikovati projekte i manifestacije koje organiziraju stranci bliski pojedinci od onih koji to nisu. Dovoljno je pažljivo pregledati liste na web stranici TZ KS: JP-3 i JP-4

Stiče se dojam da Turistička zajednica Kantona Sarajevo nije mnogo više od stranačkog fonda. Ne zaboravimo da su današnji članovi stranke Narod i pravda, koji upravljaju Turističkom zajednicom, iskusni kadrovi SDA koji dobro razumiju puteve novca u ovoj nesretnoj državi, i kako manipulirati i zakone i građane “po zakonu”. 

Znaju li to i njihovi koalicioni partneri? Da li je koalicija koja je formirala aktuelnu Kantonalnu vladu isključivo sporazum o raspodjeli resora, fondova i javnih preduzeća ili je koalicija formirana na bazi sporazuma o zajedničkoj politici? Da li se ovakva politika TZ provodi uz znanje i saglasnost svih članova koalicije odnosno Vlade? 

Odgovore na ova pitanja zatražit ćemo od Premijera Kantona Sarajevo i članova koalicije.