Slučaj Kovačević: u mraku današnjice

Kovačević smatra Dodika odgovornim za stanje društva u kojem se dešavaju napadi na novinare.

Nakon napada za sada nepoznatih počinilaca, novinar Vladimir Kovačević je zadobio teške tjelesne povrede. Napad se desio jučer ispred zgrade u kojoj Kovačević stanuje, a danas je novinara u bolnici posjetio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Kako piše Slobodan Vasković na svom blogu, Dodik je Kovačeviću ponudio zaštitu, ali je Kovačević ponudu tek “primio k znanju” a direktno je imenovao Dodika kao odgovornog za stanje društva u kojem se dešavaju napadi na novinare.

“Rekao sam mu da on snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare; stvoren je ambijent u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama”, prenosi Vasković riječi Vladimira Kovačevića i Dodikov odgovor kako i “novinari svašta pišu”.

Kovačević nije dozvolio zajedničko slikanje sa Dodikom, jer ne želi da se ta fotografija koristi za “vađenje štete”, niti kao opravdavanje režimu za brutalan napad, koji je posljedica lažnih optužbi vrha vlasti na račun novinara koji kritički pišu o njemu.

Novinar i predsjednik Centra za slobodno novinarstvo Željko Raljić rekao je agenciji Patria da je Dodik stavio metu na leđa novinara, a nakon toga izrazio žaljenje zbog napada.

„Kolega Vlado je dobijao prijetnje i ranije putem društvenih mreža. Kada se preko tih stvari prešlo, kada niko nije odgovarao zbog toga, onda je uslijedio napad“, rekao je Raljić.

O atmosferi linča piše danas i Dragan Bursać za Buku: “Ne zaboravite, ovu klimu stvara Milorad Dodik i njegovi povampireni kerberi. Oni su ti koji direktno aminuju pse da grizu, napadaju, čereče i ubijaju. Dvonožni su to psi, nose fantomke, koriste okrilje noći i mraka i imaju nevjerovatnu prednost, nekažnjeno izlaze iz mraka.“

Danas su se u Banjaluci, ispred Palate Predsjednika RS-a okupili novinari brojnih redakcija kako bi pružili podršku napadnutom kolegi.

“Došli smo ovdje zato što godinama naše kolege trpe prijetnje, vrijeđanja i nepoštovanje, zato što je novinarstvo palo na najniže grane; pa treba li onda da dopustimo da nas i tuku? (…) Da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja?”, pitao je novinar Milorad Milojević, a prenose Nezavisne novine.

“Napadi političara, biznismena i svih drugih na novinare i medije treba da prestanu. Novinari nisu protiv sistema, novinari su za sistem, pravičan i jednak za sve”, naveo je Milojević.

Kako piše Gerila.info, portal koji je pokrenuo Vladimir Kovačević, nasilnici su ga sačekali ispred ulaza u zgradu u naselju Obilićevo, pretukli metalnim šipkama i nanijeli mu teške tjelesne povrede. Incident se desio nakon Kovačevićevog povratka s posla. On je, naime, tu večer za BNTV izvještavao sa mirnog okupljanja građana na Trgu u Banjaluci koji već pet mjeseci traže da se otkrije istina o ubistvu Davida Dragičevića.

Indikativno je kako u pravilu nekažnjeno prolaze počinitelji kaznenih djela izvršenih nad kritičarima vladajućih struktura i njima bliskih saradnika u Bosni i Hercegovini, a vrlo je vjerovatno da je slučaj Kovačević samo prvi od niza koji tek možemo očekivati, u uzavreloj predizbornoj atmosferi nepovoljnoj po slobodu medija ne samo u Bosni i Hercegovini. Kao što ni slučajevi Davida i Dženana nisu bili ni prvi a neće izgleda, s obzirom da su ubice slobodni ljudi, biti ni posljednji. Struka i javnost trebaju unisono reagovati u cilju zaštite novinara, i na kraju krajeva, a prije svega, slobode govora i kretanja, i elementarnog prava na profesionalni žurnalizam.