Petra Cvelbar: U ženskim rukama

Slovenska fotografkinja ciklus fotografija posvetila je muzici koju voli i umjetnicama koje rado sluša.

Slovenska fotografkinja Petra Cvelbar jedna je od rijetkih žena u dominantno muškom fotografskom poslu, a svoj ciklus V ženskih rokah (U ženskim rukama) posvetila je muzici koju voli i umjetnicama koje rado sluša.

Fotografije ovog ciklusa predstavljaju umjetnice na scenama evropskih festivala na kojima je Petra fotografirala brojne koncerte i umjetnike a ovom izložbom nema cilj otvarati pitanja vezana za rodnu zastupljenost i ravnopravnost žena u muzici, niti govoriti o spolnim ulogama u muzici već naprosto skrenuti pažnju na drugačiji, ženski pristup muzičkoj interpretaciji.

Na pitanje šta je privlači jazz fotografiji, odgovara: “jazz muzika” i pojašnjava kako joj muzika ulijeva snagu, energiju i optimizam. Od prve samostalne izložbe My Favorite Guitarists 2008. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama. Radovi Petre Cvelbar na različitim su omotima albuma, u muzičkim magazinima i na web portalima. Osim fotografijom bavi se i grafičkim dizajnom a umjetnička je direktorica slovenačkog izdanja magazina Cosmopolitan.

Izložbom U ženskim rukama prvi put se predstavila u Austriji 2014. godine, dok će njena istoimena izložba u Ljubljani biti otvorena sutra u okviru 59. Jazz festivala Ljubljana, u Maloj galeriji Cankarjevog doma. Moći će se pogledati do kraja augusta.

 

Matana Roberts, New York Winter Jazz Fest, 2011

Kim Gordon, Festival Music Unlimited, Wels, 2013

Joëlle Léandre & Elisabeth Harnik, Artacts, St. Johann, 2016

Eve Risser, Jazz em Agosto, Lisbon, 2016

Kaja Draksler & Susana Santos Silva, Jazz festival Ljubljana, 2013