Ultimativno putovanje Michaela Winterbottoma

Reditelj filmova Dobrodošli u Sarajevo i 24 Hour Party People, govori o svom ultimativnom putovanju.

Michael Winterbottom, jedan je od najplodnijih evropskih reditelja. Njegovi dokumentarni i igrani filmovi osvojili su brojne značajne nagrade a filmovima Dobrodošli u Sarajevo, Wonderland i 24 Hour Party People zaslužio je nominacije za zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu.

U intervjuu za BBC govorio je o svom ultimativnom putovanju automobilom.

Gdje biste putovali?
“Ako trebam birati putovanje na koje bih se odlučio, onda je to Rusija. Želio bih proputovati od Sankt Peterburga do Sibira.”

Koga biste poveli sa sobom?
“Sigurno ne nekoga ko je popularan. Obično, kada upoznate popularne osobe, ispostavi se da su užasni i dosadni ljudi, tako da bih se radije odlučio za svoju porodicu.”

Kakvu biste muziku slušali?
“U idealnim uslovima, napravio bih vrlo zanimljive kompilacije sa mnogo različitih vrsta muzike. Ali u stvarnosti je izglednije da bismo za slušanje imali samo radio jer mi se ne bi dalo gnjaviti takvim stvarima. Slušali bismo nasumično radio stanice i mrzili to što slušamo ali bismo barem povremeno čuli neku pjesmu koju nismo nikad ranije i koja bi nam se svidjela.”

O čemu biste razgovarali?
“Teško da bih uopšte pričao. Bio bih neka vrsta tihog filma… Jima Jarmuscha ili Abbasa Kiarostamija. Samo bih sjedio i vozio kroz stepe. Ustvari, jednom sam vozio, ne tako daleku rutu, ali nešto dalje na jug gdje je ravnica hiljadama milja i ispostavilo se da sam cijeli put prešutio. Prešao sam hiljade milja bez da sam progovorio ijednu riječ!”

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor