Univerzalni osnovni prihod u Španiji?!

Osnovni dohodak je od poželjnog postao esencijalan za spašavanje ekonomija širom svijeta.

Nakon što je danima u fokusu medija kao jedna od zemalja koje su najviše pogođene pandemijom sa više od 13.300 umrlih, o Španiji se piše i zbog najave uvođenja univerzalnog osnovnog prihoda kako bi svojim građanima ublažila negativne ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom Covida-19.

Univerzalni ili bezuslovni osnovni prihod ili dohodak (Universal Basic Income – UBI) je ideja socijalne i ekonomske politike koja zagovara bezuslovnu i redovnu novčanu isplatu svakom građaninu. Za razliku od programa socijalne pomoći, osnovni je prihod bezuslovan i isplaćuje se svakom građaninu bez obzira na socijalni status.

Kako piše Independent, španska ministrica ekonomije Nadia Calvino saopštila je da ova mjera vlade ne bi bila privremena čime bi Španija postala prva država koja bi uvela osnovni prihod kao dugoročnu mjeru na nivou cijele države. U Velikoj Britaniji se pojavila slična inicijativa ali je odbijena.

Profesor Guy Standing koji se već 30 godina bavi osnovnim prihodom kazao je za Forbes kako je osnovni dohodak od poželjnog postao esencijalnim za spašavanje ekonomija širom svijeta. On tvrdi da su neo-liberalne strukture, kapitalizam baziran na iznajmljivanju nekretnina, uz privatno i korporativno zaduživanje i kratkoročne ugovore rezultirali u proteklih 30 godina fragilnom ekonomijom u kojoj čak i manji gospodarski udar može imati nesagledive posljedice.

Kazao je da je jedini način da se krene naprijed implementacija univerzalne šeme osnovnog dohotka i kad se jednom implementira, vjeruje da će ona postati trajna politika nakon što ljudi shvate njene prednosti.

Iako kao ideja postoji od 16. stoljeća, univerzalni osnovni dohodak još uvijek nije zaživio, sa izuzetkom Irana koji je osnovni prihod uveo u formi mjesečnih isplata 2011. godine na račune porodica, veliki broj zemalja eksperimentirao je sa isplatama osnovnog dohotka manjim grupama tokom ograničenog vremenskog perioda.

Finska je u februaru prošle godine okončala dvogodišnji eksperiment koji je uključivao nezaposlene koji su dobijali mjesečni iznos od 560 eura. Istraživanje je pokazalo da su učesnici eksperimenta bili zdraviji i sretniji ali da ih osnovni dohodak nije potaknuo da više rade ili nađu zaposlenje.

Prije nego Španija uvede osnovni dohodak, očekuje se glasanje u parlamentu a mnogi su skeptični da će se uspjeti osigurati potrebna većina za ovu odluku.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri