Veliki diktator u Sarajevu

Prvi put na pozorišnim daskama u Bosni i Hercegovini.

Film Charlesa Chaplina „Veliki diktator“, premijerno je prikazan 15. oktobra 1940. godine. Pričajući priču o jednom brici, bivšem vojniku, progovorio je melankolični genije i o najvećem zločincu XX vijeka, te predvidio logore, stradanje Jevreja, a satiru pretvorio u prvi udarac po licu fašizma.

Tačno 80 godina poslije, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u toku je rad na predstavi „Veliki diktator“ u režiji Admira Glamočaka, a po tekstu koji je za teatar adaptirao Almir Imširević. Glumački ansambl čine: Izudin Bajrović, Vedran Đekić, Milan Pavlović, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Mak Čengić, Slaven Vidak, Alisa Čajić-Drmać… Za scenski pokret zadužena je Sanja Burić, scenografiju i kostim potpisuje Adisa Vatreš-Selimović, a autor muzike je Dino Šukalo.

„Veliki diktator je i veliki izazov. Na prijedlog dramaturga Almira Imširevića da Narodnom pozorištu u Sarajevu ponudimo upravo ovaj naslov, danas i ovdje, teško i neodgovorno bi bilo reći – ne. Ušli smo u avanturu i evo plovimo čudesnim prostranstvima Chaplinove genijalnosti. Čini se da ansambl Narodnog pozorišta iskreno želi iz Zemlje Ove, otići u Zemlju Snova. I evo, tražimo put“, rekao je za NOMAD reditelj Admir Glamočak.

Premijera je predviđena za kraj februara.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri