Vrhunska umjetnost za beskućnike

Jedan od najpoznatijih savremenih njemačkih umjetnika Gerhard Richter uključio se u akciju čiji je cilj smanjenje broja beskućnika.

Jedan od najpoznatijih savremenih njemačkih umjetnika Gerhard Richter donirao je veći broj svojih djela kako bi osigurao sredstva za finansiranje izgradnje 100 stambenih jedinica za beskućnike u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, njemačkoj pokrajini koja obuhvata i gradove Düsseldorf, Bonn, Essen, Dortmund i Köln.

Ukupno 18 Richterovih radova iz serije Cage f.ff dostupno je putem galerije humanitarne organizacije Fiftyfifty a očekuje se da će se prodajom radova sakupiti između milion i 1,2 miliona eura, piše artnet news.

Prije četiri godine je Fiftyfifty u Düsseldorfu pokrenuo fond Housing First, sličan projekat se već uspješno provodi u Portugalu i Austriji, a omogućio je kupovinu 48 nekretnina i njihovo iznajmljivanje beskućnicima u Düsseldorfu po iznimno niskim cijenama uz osiguravanje pomoći prilikom opremanja stanova, kako bi beskućnici umjesto privremenih dobili stalne domove. Kako navodi švicarski Widewalls, Fiftyfifty je pokrenuo i vlastiti magazin koji je tokom godina prodao u više od 10 miliona primjeraka a za koji su pisala i pišu neka od najznačajnijih pera Njemačke, uključujući i nobelovca Güntera Grassa. 

Düsseldorf se smatra jednim od najskupljih gradova u Njemačkoj, ima više od 2.000 beskućnika, a broj beskućnika u Zapadnoj Rajni-Vestfaliji procjenjuje se na 25.000. Richter je još prije tri godine donacijom svojih radova pomogao ovaj projekat koji se sada širi na cijelu pokrajinu. On je samo jedan od više od 70 umjetnika koji su svoje radove donirali za pomoć beskućnicima. 

Prošle godine, Gerharda Richtera je njemački Manager Magazin uvrstio na listu najbogatijih Nijemaca, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 700 miliona eura. Na listi su se našla još dvojica umjetnika  Anselm Kiefer i Neo Rauch sa procijenjenih 100, odnosno, 90 miliona eura.

Richter važi za najskupljeg evropskog i njemačkog živog umjetnika. Na aukciji 2015. godine u londonskom Sotheby’su, njegovo ulje na platnu iz 1986. godine Abstraktes Bild prodato je za više od 30 miliona funti.