Jazz Fest Sarajevo 2017 / Jasmin Brutus

Vrhunski koncert u Tuzli

Dejan Terzić Axiom nastupa 24. februara u tuzlanskom BKC-u.

Ansambl Axiom bosanskohercegovačko-njemačkog bubnjara Dejana Terzića održat će ovog mjeseca dva koncerta u Bosni i Hercegovini u okviru kraće evropske turneje koja će uključiti nastupe u osam evropskih gradova a svojevrsnu će kulminaciju imati u italijanskim Udinama gdje će biti snimljen novi album ovog ansambla.

Axiom kojeg osim Terzića čine još i saksofonista i kontrabasista Chris Speed i Matt Penman te pijanista Bojan Zulfikarpašić na svojoj će turneji predstaviti Terzićevu muziku komponovanu za njihov aktuelni album Prometheus ali i muziku koja će se naći na novom albumu ove četvorice vrhunskih muzičara.

Bendlider Dejan Terzić rođeni je Banjalučanin, ali u tom gradu živi samo tri godine kada sa porodicom odlazi u Njemačku gdje i danas živi. Studirao je u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, a danas radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu, u Švicarskoj. Dobitnik je prestižne njemačke diskografske nagrade Echo Jazz za najboljeg instrumentalistu, nastupao je na najznačajnijim svjetskim festivalima i u prestižnim dvoranama predstavljajući vlastite ansamble Underground, Melanoia i Axiom.

Sa ansamblom Underground otvorio je 10. Jazz Fest Sarajevo 2006. godine, snima dva studijska albuma za sarajevski Gramofon, a sa Axiomom prije tri godine je zatvorio 21. izdanje Jazz Festa 2017. godine kada je Jazz Fest ovaj ansambl predstavio i u Narodnom pozorištu u Banjaluci – bio je to Terzićev prvi nastup u rodnom gradu.

Naredne sedmice Dejan Terzić će nastupiti u Tuzli (BKC, 24. februar) i Banjaluci (Banski dvor, 26. februar) zajedno sa američkim muzičarima Chrisom Speedom i Mattom Penmanom i francuskim pijanistom bh. porijekla Bojanom Zulfikarpašićem. Dok će ostalim članovima Axioma ovo biti prvi nastup u Tuzli, publika BKC-a već je imala priliku uživati u nastupima Bojana Zulfikarpašića u duetu sa Amirom Medunjanin.

Koncert u Tuzli 24. februara dio je koncertne sezone Grlom u jagode u organizaciji Jazz Festa i prvi je koncert koji u okviru sezone 2020 Jazz Fest organizira izvan Sarajeva. Ulaznice za tuzlanski koncert u prodaji su po cijeni od 15 KM na blagajni BKC-a. Do sada je Jazz Fest koncerte organizirao u Banjaluci i Mostaru.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri