Bella Ciao – poslušajte Waitsovu izvedbu

Pjesma Bella Ciao nalazi se na albumu Marca Ribota - Songs of Resistance 1942-2018 koji će biti objavljen 14. septembra.

Kako je NOMAD najavio u maju, Tom Waits snimio je italijansku partizansku pjesmu i globalnu antifašističku pjesmu Bella Ciao koja će biti objavljena na albumu gitariste i kompozitora, njegovog prijatelja i saradnika Marca Ribota – Songs of Resistance 1942-2018.

Ovo je prva pjesma u izvedbi Waitsa u posljednje dvije godine, a upravo je objavljena kao najava Ribotovog albuma koji će od 14. septembra biti dostupan na tržištu. U videu koji je uradio Jem Cohen korišteni su snimci demonstracija održanih protiv Donalda Trumpa u Washingtonu.

“Svaki pokret koji je nekad nešto postigao ima svoju pjesmu”, kaže Ribot koji je na ovom albumu okupio umjetnike kakvi su Waits, Steve Earle, Meshell Ndegeocello, Justin Vivian Bond, Fay Victor, Sam Amidon i brojni drugi.

Na albumu koji sam Ribot naziva “protestnim” nalazi se 11 pjesama – nekoliko njegovih originalnih kompozicija te protestne pjesme iz prošlog stoljeća, poput pjesama iz Drugog svjetskog rata, antifašističkih italijanskih pjesama, pjesama američkog pokreta za ljudska prava i meksičkih balada.

“Mnogo je kontradikcija kada se radi bilo kakva politička muzika”, kaže Ribot, “Ponekad je teško znati šta činiti, i vjerovatno ćemo i griješiti i, nadam se, učiti iz grešaka. Ali ovo znam od trenutka kada je Donald Trump izabran”, dodao je Ribot – “Ne želim glumiti gradskog njujorškog Furtwanglera nekom narandžastom isfeniranom wannabe diktatoru. Nema šanse.”

Ribot je izjavio kako je Waitsu odsvirao gomilu pjesama te kako mu se odmah svidjela Bella Ciao. “On donosi dostojanstvo svemu što radi – moji italijanski prijatelji kažu da zvuči poput pravog partizana”, kaže ovaj muzičar kojeg je publika u Bosni i Hercegovini mogla slušati prije dvije godine na XX. Jazz Festu Sarajevo kada je sudjelovao na John Zorn's Bagatelles Marathonu u Sarajevu te 2007. godine kada je održao solo koncert na 11. izdanju Jazz Festa Sarajevo.

Dio prihoda od prodaje albuma bit će doniran organizaciji The Indivisible Project koja pomaže pojedincima da se u lokalnim zajednicama izbore protiv Trumpove agende.

Track List:

1. We Are Soldiers in the Army (feat. Fay Victor)
2. Bella Ciao (Goodbye Beautiful) (feat. Tom Waits)
3. Srinivas (feat. Steve Earle & Tift Merritt)
4. How To Walk In Freedom (feat. Sam Amidon & Fay Victor)
5. Rata de dos Patas (feat. Ohene Cornelius)
6. The Militant Ecologist (based on Fischia II Vento) (feat. Meshell Ndegeocello)
7. The Big Fool
8. Ain’t Gonna Let Them Turn Us Round (feat. Steve Earle & Tift Merritt)
9. John Brown (feat. Fay Victor)
10. Knock That Statue Down (feat. Syd Straw)
11. We’ll Never Turn Back (feat. Justin Vivian Bond & Domenica Fossati)

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor