Za Georgea Floyda

Troje umjetnika oslikalo je mural na zidu u blizini raskrsnice 38. istočne ulice i avenije Chicago, na mjestu gdje je 25. maja ubijen George Floyd, u Minneapolisu, u američkoj saveznoj državi Minnesota.

Nakon ovog događaja koji je “zapalio Ameriku” uslijedili su masovni protesti protiv policijskog nasilja koji su se proširili na više od 100 gradova širom Sjedinjenih Država a umjetnici od SAD-a do Sirije svojim radovima odaju počast 46-godišnjaku tragično stradalom u incidentu u kojem su sudjelovala četvorica policajaca a koji je kulminirao pretjeranom upotrebom sile tokom hapšenja i Floydovom smrću.

Xena Goldman, Greta McLain i Cadex Herrera oslikali su Floydovo poprsje i ime, i brojna druga imena Afroamerikanaca koji su stradali kao žrtve policijske brutalnosti, uz riječi “Sada mogu disati”. Mural je oslikan na zidu prodavnice Cup Foods uz dopuštenje vlasnika Mahmouda Abumayyaleha – upravo je jedan od njegovih uposlenika pozvao policiju zbog navodno krivotvorene novčanice od 20 dolara kojom je Floyd izvršio kupovinu.

Mural je oslikan prošlog četvrtka i odmah je postao memorijalnim mjestom na kojem brojni građani Minnesote odaju počast Georgeu Floydu. Slične murale oslikali su ulični umjetnici od Los Angelesa, preko Barcelone i Berlina do Idliba, u Siriji.