Frank Zappa i Glenn Gould na turneji!

Nekoliko decenija nakon smrti, veliki umjetnici ponovno na sceni.

Kanadski pijanista Glenn Gould koji je svjetsku slavu stekao izuzetnim interpretacijama, svojoj iznimnoj osobnosti uskoro će dodati još jednu neobičnost, ponovo će svirati na sceni i to 36 godina nakon svoje smrti.

Ukoliko se planirano ostvari, Gould će se na scenu vratiti u digitalnom formatu, kao hologram, a kompanije koje rade na realizaciji ovog projekta planiraju obuhvatnu turneju u različitim zemljama svijeta. Tačni datumi i dvorane još uvijek nisu poznati ali mediji pišu kako su u toku pregovori sa dirigentima i orkestrima koji bi trebali biti angažirani na Glenn Gould Hologram Touru.

Producentska kuća Eyellusion Gouldovu turneju planira za kraj 2019. godine a početkom godine trebala bi započeti Bizarre World of Frank Zappa, turneja koja će hologram Franka Zappe ujediniti na sceni sa njegovim nekadašnjim saradnicima kao što su Ray White, Mike Keneally, Scott Thunes, Robert Martin i Joe “Vaultmeister” Travers. Kako piše Rolling Stone, za hologram su korišteni nikad objavljeni video snimci iz 1974. godine sa proba u Los Angelesu.

I dok se u press objavama navodi kako bi Glenn Gould kao perfekcionista cijenio mogućnosti savremenih tehnologija, podsjećamo kako Zappa u jednom od poglavlja svoje autobiografije The Real Frank Zappa komentira mogućnosti 3D tehnologije.

Gould će biti prvi klasičar koji će ponovno oživjeti na sceni, a nekoliko godina ranije, na Coachelli je «nastupio» Tupac, također kao hologram, a i Freddie Mercury na koncertu posvećenom Queenu. Jedan portal tada je napisao: “Smrt nije prepreka da budete najuvjerljiviji izvođač večeri.”