Zašto gori Amazonija?

Informacije o ogromnim požarima u Amazoniji u medijima dobijaju znatno manju pažnju nego bi trebalo s obzirom na značaj.

Da šume obezbjeđuju besplatan wi-fi, sadili bismo ih na svakom uglu; šteta što nam daju samo zrak koji dišemo – parafraza je popularne meme na društvenim mrežama u skladu s kojom vijesti o ogromnim požarima u Amazoniji u medijima dobijaju znatno manju pažnju nego bi trebalo s obzirom na značaj.

Kišne šume Amazonije ključne su u borbi protiv globalnog zagrijavanja a ove godine zadesilo ih je 83% više požara nego prošle. Samo do augusta ove godine zabilježene su 72.000 požara na brazilskom dijelu prašume, saopštio je Nacionalni institut za svemirska istraživanja.  

Direktor ovog državnog instituta ostao je bez posla nakon što ga je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro otpustio jer je iznio najnovije podatake o porastu krčenja šuma za 88% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Brazilski predsjednik je ustvrdio da su podaci preuveličani s ciljem potkopavanja vlade iako je nekoliko naučnih institucija podržalo podatke Instituta. 

BBC piše da se šume Amazonije ubrzano uništavaju od kada je Bolsonaro preuzeo vlast u januaru ove godine jer sam predsjednik podstiče poljoprivrednike i drvosječe koji tokom sušne sezone podmeću požare kako bi oslobodili prostor za uzgoj stoke.

Iako su prethodne vlasti Brazila u protekloj deceniji uspjele smanjiti uništavanje šuma zahvaljujući i novčanim kaznama, Bolsonaro i ministri nove vlade kritikovali su ovu kaznenu politiku.

U ponedjeljak su snažni vjetrovi nanijeli oblake dima čak do Sao Paola udaljenog više od 2.700 km od požarišta. Na hiljade Brazilaca iskazuje zabrinutost na društvenim mrežama uz #prayforamazonia, međutim, vlasti nastavljaju ignorirati ovaj problem, a američka NASA tvrdi da je broj požara manji od uobičajenog.

Ugožena su i domorodačka plemena koja žive u šumama Amazonije. U Brazilu je situacija paklena i kataklizmična i sve se to odvija uglavnom mimo očiju javnosti a uz blagoslov politike.