Jens Andersen: Žena iza Pipi Duge Čarape

Biografija Astrid Lindgren donosi priču o životu autorice knjige prodate u više od 80 miliona primjeraka.

Žena iza Pipi Duge Čarape – biografija je Astrid Lindgren koju potpisuje Jens Andersen donoseći upečatljivu priču koja prati život ove velike spisateljice od idiličnog djetinjstva u ruralnom Smålanda, preko njenog iskustva samohrane majke do jedne od najvećih književnih figura Skandinavije.

Priča o Pipi Dugoj Čarapi počinje 1941. godine, kada je Karin Lindgren bolovala od upale pluća, a mama Astrid je zabavlja pričama o smiješnoj i neustrašivoj djevojčici koju će švedski književni kritičari kasnije opisati kao “mješavinu Huckleberryja Finna i Supermena”, a čije će knjige na brojnim jezicima svijeta kasnije biti prodate u više od 80 miliona primjeraka.

Odrastanje u konzervativnoj sredini u Švedskoj dvadesetih godina prošlog stoljeća, izgnanstvo iz roditeljskog doma, borba sa ocem njenog sina, njena odlučnost da ostane nazavisna, tajni porod, ljubav prema sinu, mučna i dugotrajna odvojenost od njega, njen osjećaj krivice, sve to pronalazimo u djelima Astrid Lindgren koja nose bol usamljenosti i gubitka.

Andersen u svojoj priči, ispisanoj na danskom a koju je na engleski prevela Caroline Waight, uspješno približava javnosti ovu snažnu ženu i njene intimne bitke, pojašnjavajući razloge njezinog društvenog angažmana i njen aktivizam kada su u pitanju ženska i dječija prava.