Crna zvijezda koja ne tamni

David Bowie i dalje intrigira javnost; od jeseni će putem pametnih telefona biti dostupna digitalna verzija izložbe "David Bowie Is".

Izložba “David Bowie Is” službeno je okončana u nedjelju kada je Brooklyn Museum zatvorio vrata posjetiocima nakon pet mjeseci koliko je izložba o britanskom umjetniku bila postavljena u New Yorku. 

Prvi put je predstavljena u Victoria and Albert muzeju u Londonu 2013. godine, postavši najposjećenijom putujućom izložbom origaniziranom u istoriji ove muzejske institucije sa više od 300.000 posjetilaca samo u Londonu, dok se u proteklih šest godina i 12 gradova, u kojima je izložba gostovala širom svijeta, taj broj popeo na gotovo dva miliona posjetilaca. Oni su imali priliku uživo vidjeti oko 400 Bowiejevih ličnih predmeta, uključujući više od 60 originalnih kostima slavnog umjetnika, 85 njegovom rukom pisanih notnih zapisa popularnih pjesama poput Fame i Fashion, potom ulja na platnu i crteža koje je sam Bowie radio, do fotografija i video uradaka koji obuhvataju period od njegovih dječačkih dana provedenih u Engleskoj do posljednjih 20 godina koje je živio u New Yorku.

Za sve koji su propustili muzejsku postavku izložbe, The David Bowie Archive, Sony Music, Planeta i Victoria and Albert Museum objavili su planove za virtualno rekreiranje izložbe koja će biti dostupna na pametnim telefonima. Zahvaljujući 3D skeniranju izložbenih predmeta, posjetioci digitalne izložbe će moći istražiti memorabilije detaljnije putem vlastitog telefona nego u muzeju. Ne samo da će vidjeti legendarne kostime, moći će ih i odjenuti.

Digitalna verzija izložbe trebala bi biti dostupna na pametnim telefonima putem VR platformi već početkom jeseni iako nije saopšteno o kojim platformama je riječ. Nije saopštena ni cijena “ulaznice”, ali se zna da će dio prihoda ići muzejima Brooklyn i Victoria and Albert.

Jedan od najvećih muzičara svih vremena i dalje intrigira javnost, britanski BBC je najavio snimanje novog dokumentarnog filma o Davidu Bowieju koji će biti emitiran naredne godine. Kako piše NME, nakon filmova koji su emitirani na BBC-u 2013. i 2017. godine, “Five Years” i “The Last Five Years”, novi dokumentarac bit će naslovljen “The First Five Years” i bavit će se prvim godinama života Davida Bowieja.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor