Afera “Institut” i nepostojeći kulturni događaji

Osim Instituta, Budžet Kantona Sarajevo ove godine predviđa i finansiranje nekoliko fantomskih manifestacija.

Nakon skandala koji je u javnosti izazvala informacija kako je rebalansom budžeta Kantona Sarajevo planirano izdvajanje 200.000 KM za nepostojeći Institut za kulturu i umjetnost,  uslijedilo je nedovoljno uvjerljivo obrazloženje Vlade Kantona Sarajevo, a osim Instituta u Prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu je predviđeno finansiranje još nekoliko  nepostojećih kulturnih događaja.

Fantomski Institut je čini se samo vrh ledenog brijega. Vlada u svom saopštenju navodi da je njegovo formiranje “nasušna potreba” zbog nedostatka državnog resora koji se bavi kulturom. Pri tome se zaboravlja da ministar i ministarstvo određuju i sprovode kulturnu politiku (“utvrđivanje i predlaganje politike razvoja kulture”). Samim tim bilo kakav rezultat rada takvog instituta ne bi bio obavezujući već za narednog ministra.

Jednako je paradoksalno i posebno izdvajanje od 30.000 KM koliko je Budžet i ove godine predvidio za Izradu kulturne strategije 2017-2027 čija se izrada već treću godinu uzastopno planira iznosom od 30.000 KM.

Misteriozni “Decembar u Sarajevu” i 100.000 KM za nepostojeći “Teatar Fest”

Na stranici Vlade Kantona dostupni su prijedlozi budžeta iz prethodnih nekoliko godina, kao i aktuelni Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu u kojem su znatna sredstva planirana za tajanstvene i nepostojeće događaje.

Jedan od njih je manifestacija Decembar u Sarajevu za koji je planirano čak 80.000 KM. Na internet tražilicima moguće je pronaći najavu ovog događaja samo u saopštenju Ministarstva kulture i sporta KS objavljenom na nekim bh. portalima. Najava je iz decembra 2015. godine a navodni organizator je Udruženje “Mladi u kulturi i sportu”. Da li se događaj i desio te godine, nismo uspjeli saznati niti kontaktirati spomenuto Udruženje koje nema registriran telefonski broj niti internet stranicu. Udruženju i manifestaciji se od 2015. godine na internetu gubi svaki trag, a svoj život nastavljaju samo još u planiranim budžetima Kantona Sarajevo.

Tako je po 80.000 KM planirano za isti događaj i budžetima Kantona Sarajevo iz prethodnih godina – 2017. i 2018. godine, a da Kantonalno ministarstvo kulture i sporta ovu fantomsku manifestaciju planira zadržati u budžetima i za naredne dvije godine, uz isti iznos, piše u Prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta za 2019. godinu koji se nalazi na zvaničnoj stranici Vlade.

Ovogodišnji Budžet Kantona Sarajevo predviđa i impresivnih 100.000 KM za Teatar Fest, manifestaciju koja se ne organizira već dugi niz godina. Malo se ko i među pozorišnim radnicima sjeća posljednjeg izdanja ovog festivala, ali se njegovo finansiranje planiralo i Budžetom za prošlu godinu (u kojoj se tradicionalno nije održao), kao i za ovu 2019. godinu (u kojoj se također neće održati).

Na šta se troše sredstva koja se budžetom svake godine planiraju za nepostojeće manifestacije i programe? Ko ih i na šta svake godine troši i zašto su i ove godine planirana?

Može li se vjerovati Vladi i Ministarstvu koji u svojim planovima u kulturi nisu osvijestili dugogodišnje nepostojanje pojedinih kulturnih događaja i planiraju ih velikodušno finansirati i u budućnosti?

Odgovore na ova i druga pitanja čitajte na portalu slobode NOMAD u narednim danima.