Hastahana: Ajnadžić protiv Ajnadžića

Po čemu se to Hastahana razlikuje od bilo kojeg drugog parka ili ulice, po čistoći ili bezbjednosti, to nam nisu rekli u ovom video uratku.

Ako je suditi prema tendencioznom promotivnom spotu koji je finansirala i objavila opština Centar kako bi nam predočila budući izgled Hastahane, ne bi trebalo iznenaditi ako načelnik sarajevske opštine Centar uskoro na odgovornost pozove upravo načelnika sarajevske opštine Centar.

U video spotu na koji su potrošene pare poreznih obveznika, naše pare, opštinari prozivaju sami sebe tvrdeći da se na Marijin-Dvoru nalazi park koji je “zapuštena zona smeća” (sic!), “odlagalište raznog i opasnog otpada te mračna zona zbog koje se u večernjim satima niko ne osjeća sigurno” a koja opet “ničim ne odaje da je riječ o bezbjednom gradskom parku”.

Po čemu se to Hastahana razlikuje od bilo kojeg drugog parka ili ulice, po čistoći ili bezbjednosti, to nam nisu rekli u ovom video uratku kao što nam nisu rekli ni u čijoj su nadležnosti čistoća i sigurnost na području opštine Centar. To i sami znamo. Za postojeće stanje odgovorni su upravo Ajnadžić i opština Centar, i da im je doista stalo do čistoće i sigurnosti na prostoru Hastahane, onda bi na tome radili i bez velikih riječi i ambicioznih projekata.

Ali ono što nam jesu ponudili ovim spotom je šarena laža i novo obećanje o medu i mlijeku koji će poteći Hastahanom. Čim se izgradi savremena trospratnica. Jednog ponedjeljka kad nastupi pravna država koju strpljivo čekamo već decenijama, na tom će mjestu nastati “jedan od najvećih trgova u Sarajevu sa bogatim hortikulturnim rješenjem, rasvjetom i urbanim mobilijarom” uz pokrivenost nadzornim kamerama koje su valjda garanti sigurnosti. 

Računajući na pamćenje zlatne ribice svojih glasača i onih koji to nisu ali još više računajući da papir trpi svašta a video animacija još i više, video nam daje različite prikaze istog prostora iz različitih uglova – iz jednog ugla prostor ispred buduće trospratnice je pun zelenila, a u drugom je popločani trg. Pri tome, proporcijama parkovske površine ali i proporcijama zgrade lako je manipulirati u ovom nacrtu idejnog rješenja u 3D animaciji koji nikoga ne obavezuje ni na šta, niti će iko odgovarati kada Hastahana jednog dana osvane potpuno drugačija od zavodljive šarene vizije sa animacije.

Slika 1 i 2 – Zelenilo ili beton?

Osim što se u jednom kadru ispred zgrade nalazi zelena površina a u drugom popločan trg, u uvodnom dijelu videa nisu vidljivi bazeni/fontane koji se u videu kasnije pojavljuju pa opet nestaju. Na slici 1 šetnice su pravolinijske dok su na slici 3 polukružne. 

 Slika 3

Od svega je jedino izvjesno da se žurilo ne bi li se video prezentacijom zamazale oči javnosti kako bi se brigom za zelene površine i famoznom brojkom od 89% zelenila na Hastahani prikrile stvarne namjere opštinskih vlasti.

I ne radi se o tome da se u Sarajevu gradnjom na Hastahani gubi zelena površina koja to nije već se gubi jedna od rijetkih lokacija u gradu, posebno u Centru, pogodna za rekreativne aktivnosti – na Hastahani se učilo voziti bicikl, rolati, skejtati, tu se igrala košarka, a gradnjom na ovom prostoru, mogućnosti ovih aktivnosti će biti upitne.

Ili neće… Zavisi od građana koji su glasali ili nisu za ovu opštinsku vlast. Da li će(mo) se danas, 29. maja, na javnoj raspravi koja će biti organizirana u prostorijama Mjesne zajednice Marijin Dvor (Dolina 7) u 17.00 pobuniti protiv planova načelnika Ajnadžića ili ćemo nastaviti dopuštati političarima svih nivoa da od ove zemlje rade što ih je volja.

Ili nećemo uraditi ništa nadajući se da će načelnik Ajnadžić nezadovoljan sadašnjim stanjem pozvati na odgovornost tog istog načelnika Ajnadžića koji će odlučiti provesti volju građana ove mjesne zajednice koji su u više navrata već rekli NE gradnji u parku Hastahana.

Recimo, još jednom, NE gradnji u parku Hastahana!