Alkohol ili marihuana?

Prošlo je 12 mjeseci otkako se u Kini pojavio nepoznati virus i promijenio svakodnevnicu većine čovječanstva. U međuvremenu su mnogi ostali bez posla, neki već mjesecima rade od kuće, drugi balansiraju posao i online nastavu svoje djece, svakim danom sve je duži period smanjenih društvenih kontakata i interakcije, epidemiološke mjere se pooštravaju, povećava se stres, a raste potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje.

Povećana je, čini se na globalnom nivou, potrošnja alkohola i rekreativnih droga kako bi se ublažio osjećaj usamljenosti ili dosade, te depresija ili anksioznost. Global Drug Survey objavio je da je gotovo polovina ispitanika u Velikoj Britaniji izjavila da pije više alkohola u poređenju sa vremenom prije pandemije, dok je 44% korisnika kanabisa prijavilo povećano konzumiranje. Slična istraživanja provedena su i u nekim drugim zemljama i doima se da je sličan trend u svim dijelovima svijeta.

I 42% ispitanika u Sjedinjenim Državama povećalo je konzumaciju marihuane, pokazalo je online istraživanje koje je među stanovnicima SAD-a provedeno za Curaleaf Holdings, kompaniju koja se bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda od kanabisa, a prisutna je na američkoj i kanadskoj berzi.

Posebno je zanimljiv podatak da je čak 45% učesnika istraživanja, provedenog na uzorku od 2.000 osoba starijih od 21 godinu koji su nekad probali ili koristili marihuanu, smanjila ili zamijenila alkohol kanabisom, dok je dodatnih 33% izjavilo da prednost daje jointu, a ne alkoholnim pićima.

Demografski, najveći porast upotrebe marihuane zabilježen je među ispitanicima koji imaju djecu do 52%, a istraživanje je otkrilo da je više od polovine (57%) roditelja s djecom mlađom od 18 godina smanjilo ili zamijenilo konzumaciju alkohola kanabisom, u periodu pandemije.

Kada je riječ o razlozima za konzumaciju koji se najčešće navode, 54% osoba koristi kanabis za smanjenje stresa i anksioznosti, 50% za opuštanje, 48% za bolji san… Slične rezultate ispitivanje je pokazalo neovisno o stepenu obrazovanja ili bračnom statusu učesnika.

Iz Curaleafa su saopštili kako je od početka pandemije povećana potrošnja njihovih proizvoda ali i da sve veći broj klijenata pokazuje interes za kanabis. “Liberalizacija marihuane – uz raznolikost potrošača – doprinijet će interesu šire javnosti da kanabis uključi u svoje zdravstvene i wellness rutine”, smatra Joe Bayern, predsjednik Curaleafa, koji ima više od 20 plantaža za uzgoj marihuane i 90 dispanzera u 23 države Sjeverne Amerike u kojima je registrirano više od 350.000 pacijenata/klijenata.

U Italiji, naprimjer, još prošlog decembra je najviše sudsko tijelo presudilo da je kućni uzgoj manjih količina kanabisa za ličnu upotrebu legalan, a u Bosni i Hercegovini je i dalje ilegalno korištenje marihuane čak i u medicinske svrhe. Politika po običaju nedovoljno čini kako bi se olakšala teška stanja pacijentima sa hroničnim ili neizlječivim bolestima, za razliku od aktivista koji neumorno i gotovo svakodnevno poručuju – Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav! Navodno su svi ZA, iz oba entiteta, ali stvari i dalje stoje u mjestu i kao da se nikome ne žuri pomoći hiljadama oboljelih od raka, artritisa, multipla skleroze, fibromijalgije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti…

U Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji prešli su rubikon, makedonski premijer kaže da mu je uzor Amsterdam, sa ekonomskog i aspekta turizma. Spomenimo i da je UN-ova komisija za opojne droge, na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, uklonila marihuana sa spiska najopasnijih narkotika.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe na globalnom nivou nije više stvar debate, uz to ne treba zanemariti ni ekonomski i turistički potencijal odnosno mogućnosti kultiviranja, prerade i prodaje kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe. Naša zemlja ima značajne predispozicije, posebno se Hercegovina čini idealnom s obzirom na pogodne klimatske uslove.