Antička erotika iz Tajnog kabineta

Artefakti kolekcije Gabinetto Segreto danas su dio Nacionalnog arheološkog muzeja Napulja.

Ako ste imali priliku posjetiti Pompeje, uživali ste u povratku u prošlost, šetajući popločanim ulicama fascinantnog antičkog grada, grada-muzeja, razgledali kuće, trgovine, javna kupatila, mozaike drevnih vila i ostatke grada kakav je bio u augustu 79. godine kada su milioni tona vulkanskog pepela snažne erupcije Vezuva prekrili grad i krili ga stotinama godina ispod do 6 metara debelih naslaga prije nego je slučajno otkriven u 16. stoljeću i prije nego su sredinom 18. stoljeća počela iskopavanja.

Na zidovima i na ulicama i danas su primjetni reljefi u obliku falusa za koje se vjerovalo da štite od zla i osiguravaju prosperitet. U Pompejima i okolnim mjestima poput Herkulaneuma oni nisu bili neuobičajeni, simbolizirali su boga plodnosti, a slični ukrasi nalazili su se i na kućanskim predmetima poput uljanih lampi, poslužavnika ili grnčarije. Na kućama su s vanjske strane često bili postavljeni u kamenu isklesani falusi u erekciji kako bi osigurali plodnost ukućana, dok su se u unutrašnjosti različitih zgrada mogle pronaći skulpture, freske i mozaici erotskog ali i pornografskog sadržaja.

U knjizi Pompeii Awakened: A Story of Rediscovery, autorica Judith Harris piše kako je kralj Karlo III Burbonski zajedno sa suprugom kraljicom Marijom Amalijom bio zgrožen pronađenom skulpturom koja prikazuje boga Pana koji opšti sa kozom te je naredio da se skulptura zaključa a mogli su je vidjeti samo oni koji su imali posebno dopuštenje. Međutim, upravo je zabrana izazvala veliki interes javnosti pa su se ubrzo u prodaji pojavili crteži i slike ove skulpture. Navodno su mladići iz bogatih porodica za čije se obrazovanje iznimno važnim smatralo putovanje Evropom i njenim važnim centrima, u svoj program putovanja, upravo zbog Pana, uključili i Napulj.

U narednim decenijama, ova skulptura ali i ostali predmeti iz zabranjene kolekcije povremeno su izlagani, zavisno od stava aktuelne vlasti, Mussolini je recimo smatrao da eksplicitni artefakti i umjetnička djela bacaju pogrešno svjetlo na rimsku civilizaciju i njegovu ideju rimskih vrlina te nije dozvoljavao njihovo izlaganje. Zanimljivo je i da je ova kolekcija jedno vrijeme bila dostupna samo “zrelim uglednim muškarcima” iako ne i ženama.

Danas svi sporni artefakti čine kolekciju Gabinetto Segreto odnosno Tajnog kabineta koji je dio Nacionalnog arheološkog muzeja Napulja. Ova je kolekcija otvorena za javnost tek 2000. godine, a pet godina kasnije dobila je i zasebnu galeriju u okviru muzeja koja privlači veliku pozornost posjetilaca a mogu je posjetiti svi stariji od 14 godina.

Tridesetih godina prošlog stoljeća arheolozi su u Pompejima pronašli figurinu od slonovače izrađenu u dalekoj Indiji koja je jedan od zanimljivijih predmeta iz kolekcije Tajnog kabineta. Pronađena je u komadima, kasnije su njezini dijelovi sastavljeni, a utvrđeno je i njezino porijeklo mada je precizna lokacija nastanka statuete nepoznata iako se pretpostavlja da je iz Gandhare, nekadašnjeg drevnog kraljevstva koje se nalazilo u današnjem Pakistanu. Figurina visine 25 cm prikazuje ženu bez odjeće, ukrašenu pojasom i nakitom, dok uz njene bokove stoje dva djeteta. Smatra se da predstavlja Lakšmi, boginju ljepote i plodnosti, a pretpostavlja se da je riječ o jednom od četiri podnožja nekog manjeg komada namještaja.

Pompeji su jedan od najatraktivnijih turističkih lokaliteta u Evropi i godišnje privuku gotovo četiri miliona turista, a s obzirom da iskopavanja i dalje traju, moguće je da će nova iskopavanja donijeti i nova saznanja i nove artefakte koji će doprinijeti boljem razumijevanju života Rimljana prije 2.000 godina.

Iz Pompeja je u februaru stigla lijepa vijest – za posjete je ponovo otvorena Kuća ljubavnika, jedna od najpoznatijih građevina ovog arheološkog nalazišta sa gotovo potpuno očuvanim unutrašnjim dekoracijama. Kuća ljubavnika je proteklih 40 godina bila obnavljana a zatvorena je 1980. nakon zemljotresa u kojem je oštećena. Pretpostavlja se da je u pitanju nekadašnja javna kuća. Na njoj je pronađen natpis – Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt, odnosno ljubavnici kao pčele vode život sladak poput meda. Ispod ovog natpisa je naknadno dopisano također na latinskom – volio bih da je tako.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri