Brecht: Pohvala revolucionaru

Obavezna lektira

Bertolt Brecht, punim imenom Eugen Berthold Friedrich Brecht, (1898-1956) je njemački pisac, pjesnik i pozorišni teoretičar kojeg smatraju najvažnijim njemačkim dramskim piscem i osnivačem epskog teatra. Majka Hrabrost, Dobri čovjek iz Sečuana, Bubnjevi noći, Kavkaski krug kredom samo su neka od važnih djela ovog autora.

Bio je sljedbenik marksističkih ideja, a sa jačanjem nacizma u Njemačkoj, njegova djela su zabranjivana i spaljivana te je prisiljen na egzil. 1933. godine odlazi u Finsku, Dansku, Rusiju te konačno Sjedinjene Države. Ali i ovu zemlju napušta 1947. ponovno zbog svojih političkih uvjerenja, da bi se dvije godine kasnije konačno skrasio u Istočnom Berlinu. Nastavlja raditi u pozorištu, formira Berliner Ensamble koji će učiniti jednom od najpoznatijih teatarskih trupa, radi predstave nadahnute socijalističkim idejama.

Umro je u Istočnom Berlinu 1956. godine, u 58. godini života, zvanično od infarkta, kasnije je utvrđeno da je smrt posljedica do tada nepoznate bolesti od koje je obolio u djetinjstvu.

Kad se pojača tlačenje
Mnogi se obeshrabre.
No njegova hrabrost jača.

On organizira svoju borbu
Za paru nadnice, za vodu za čaj
I za vlast u zemlji.

On pita vlasništvo:
Odakle si?
On pita nazore:
Kome koristite?

Tamo gdje se uvijek šuti –
On će govoriti.
Tamo gdje vlada tlačenje
a govore o sudbini,
On će spomenuti imena.

Gdje on sjedne za stol –
Za stol sjeda nezadovoljstvo,
Jelo postaje loše
I pada u oči da je soba mala.

Tamo gdje ga otjeraju –
Odlazi pobuna, a odakle je otjeran –
Nemir ipak ostaje.

Bertolt Brecht

Brecht: Zadovoljstva
Brecht: Nepobedivi natpis