Cenzura na sajmu knjige

Zabrana Murakamijevog romana i rekordna posjeta u Hong Kongu.

Dva događaja obilježila su ovogodišnji Sajam knjige u Hong Kongu – rekordna posjeta od 1,04 miliona posjetilaca i zabrana novog romana Harukija Murakamija.

Na ovogodišnji sajam koji se smatra jednom od najvećih manifestacija ove vrste na svijetu, sjenu je bacila odluka organizatora – Vijeća za trgovinski razvoj Hong Konga, trećeg dana Sajma, da naredi uklanjanje nove knjige Harukija Murakamija sa svih sajamskih štandova.

Razlog: roman Killing Commendatore honkonški cenzori su privremeno svrstali u “klasu II” i ocijenili “nepristojnim sadržajem” što ga je, praktično, stavilo u istu kategoriju sa pornografskim časopisima.

Iako nisu data dalja obrazloženja, ovaj se roman u knjižarama Hong Konga i dalje prodaje ali sada umotan u neprozirni papir, sa istaknutim upozorenjem na naslovnici i poleđini knjige, dok je u javnim bibliotekama čitaocima mlađim od 18 godina onemogućeno da ga iznajme. Kako navodi dnevnik South China Morning Post, upozorenje istaknuto na knjizi navodi da Murakamijevo djelo uključuje “nasilje, izopačenost i agresivnost.”

Ovaj dnevnik iznosi i ocjenu profesora tamošnjeg politehničkog univerziteta kako je “odluka donesena iz čista mira” i to pola godine nakon što je knjiga objavljena, što je samo jedan od primjera cenzure, koja nije ništa novo za Hong Kong. Tako je ranije ove godine 10 dječijih knjiga koje se dotiču istospolnih roditelja i drugih LGBT tema, uklonjeno sa polica biblioteka a prošle godine je Disneyeva Ljepotica i Zvijer dobila lošu ocjenu zbog homoseksualnog sadržaja.

The Japan Times navodi da su prethodni Murakamijevi romani, iako sa eksplicitnim opisima spolnog odnosa svrstavani u “klasu I – za sve uzraste” te ističe kako ova odluku ima političku pozadinu, zbog Murakamijeve podrške prodemokratskim demonstracijama održanim 2014. godine. Bez obzira na sve, sajam knjige trebao bi biti posljednje mjesto za cenzuru. S druge strane, pisac će kao posljedicu ove zabrane dobiti dodatni publicitet za svoj roman.

Prema istraživanju provedenom među posjetiocima sajma u Hong Kongu, svaki posjetilac je prošle godine ukupno potrošio u prosjeku 1.412 HKD (oko 290 KM) na štampane knjige dok je prosječna potrošnja po posjetiocu ostvarena na Sajmu iznosila 810 HKD (oko 165 KM), što predstavlja blagi pad drugu godinu zaredom, u odnosu na prošlogodišnji prosjek od 812 HKD te 902 HKD godinu ranije.

Organizator je naveo podatke iz istraživanja koji govore slično kao i prošle godine:

98% anketiranih u proteklom mjesecu je čitalo štampane knjige,
22 sata proveli su mjesečno uz knjigu.
60% ispitanika čita e-knjige, prosječno 20 sati mjesečno.

Iako sa iznimnom posjetom, Sajam knjige u Kong Kongu nije najveći sajam ove vrste u svijetu. Po broju posjetilaca veći je sajam u Kolkati kojeg svake godine posjeti više od 2 miliona ljudi, dok je u književnim krugovima i dalje najznačajniji sajam knjiga u Frankfurtu, Buchmesse koji ima najveći broj izlagača.

Prošle godine, u oktobru, bilo ih je 7300 iz 102 zemlje svijeta, u odnosu na 680 izlagača na sajmu u Hong Kongu, dok je broj posjetilaca frankfurtskog već deset godina stabilan, i iznosi nešto manje od 300.000 uz nevjerovatan broj od 10.000 akreditiranih novinara. Sajam knjiga u Frankfurtu smatra se najstarijom manifestacijom knjige u svijetu sa tradicijom dužom od 500 godina.