Dizajnerska rješenja za novu normalnost

Nova normalnost ili stanje nakon pandemije uvodi brojne prakse na koje se navikavamo bez obzira u kojem kutku svijeta živimo. Nakon što su se neposredno po izbijanju pandemije pojavila brojna kreativna ali i bizarna rješenja maski i drugih vrsta zaštita za lice, u narednom periodu možemo očekivati realizaciju mnogih drugih rješenja koja su zanimljiva, inovativna i funkcionalna, ali i onih koja su suprotnost navedenom. Izdvajamo neke od ideja dizajnera i arhitekata koje su se pojavile od Kine preko Italije do Australije.

Kina

Djeca osnovne škole u Hangzhouu sama su izradila uz pomoć nastavnika i roditelja inventivna rješenja koja im omogućavaju održavanje fizičke distance tokom boravka u školi i učionicama. “Krilca” na kapama asociraju na drevni dizajn kapa koje su nosili carevi i zvaničnici dinastije Song, vladari Kine od 960. do 1279. godine a čije se vrijeme pamti po brojnim izumima. Navodno je car Taizu osmislio kapu sa “krilcima” kako bi spriječio došaptavanje među dvorjanima a time i eventualno kovanje zavjera protiv njega. Međutim, ovi navodi su diskutabilni i smatraju se špekulacijama koje su se pojavile nakon dinastije Song iako u savremenoj izvedbi pokrivala za glavu učenici, čini se, uživaju.


Italija

“Shield” je naziv klupe kojoj je cilj sprečavanje širenja zaraze korona virusom i povratak uobičajenim aktivnostima na otvorenom. Klupe su nezaobilazan element urbanih sredina a milanski studio Antonio Lanzillo i partneri osmislio je metalne i betonske verzije klupa koje zahvaljujući prozirnoj pregradi od pleksiglasa ili stakla, može dijeliti više osoba bez straha od zaraze.

Milanske vlasti raspisale su javni poziv za arhitekte, dizajnere i druge kreativce kako bi se pronašla optimalna rješenja za javne prostore na otvorenom i u zatvorenom bez kompromisa kada su ugodnost i sigurnost u pitanju.

Australija

Kada su dizajneri Forewarda primijetili da pješaci na prelazima umjesto rukom nespretno pokušavaju nogom pritisnuti taster na semaforu osmislili su rješenje koje je higijenski prihvatljivije i dizajnirali “Dropkick” koji se montira u donjem dijelu semafora. Tehnologija u principu ostaje ista, samo se pozicija i dimenzija “tastera za pješake” prilagođene pandemijskom i post-pandemijskom dobu.

Egipat

Arhitekta, dizajner interijera i predavač na arapskoj akademiji za nauku i tehnologiju Mohamed Radwan predstavio je “Qworkntine”, rješenje za radne prostore koje omogućava poslodavcima da zadrže isti broj radnika u uredima kao i prije pandemije. Radne jedinice, koje su heksagonalnog oblika inspirisane su pčelinjim košnicama, imaju vrata koja se automatski otvaraju, a umjesto kvake software prepoznaje lice korisnika. Svaka od jedinica ima ugrađen sistem za pročišćavanje zraka a izgrađene su od neporoznih materijala prikladnih za čišćenje i dezinfekciju.

Sjedinjene Američke Države

Kako bi se izbjegle gužve, vlasti New Yorka su u bruklinskom Domino parku označile bijele krugove na travi čime se posjetiocima olakšava držanje propisane fizičke udaljenosti i omogućava provođenje vremena na otvorenom, među drugim ljudima, na potrebnoj distanci.

Francuska/Holandija

Dok širom svijeta vlasti ublažavaju mjere prevencije, otvaranje kafića i restorana u punom kapacitetu još uvijek čeka na prava rješenja koja će omogućiti poštivanje distanciranja. Dok je amsterdamski restoran Mediamatic posjetiocima ponudio objedovanje u staklenicima u koje konobari ne ulaze već hranu poslužuju na daskama, francuski dizajner Christophe Gernigon smatra da su bolje rješenje glomazni viziri koji poput lustera vise sa plafona a postavljaju se iznad glave gosta tako da mu ostavljaju dovoljno prostora za objedovanje ali i štiti od zaraze i ostale za stolom.


Nema sumnje da će nova normalnost donijeti više rješenja čovječanstvu nego što mu uistinu treba. Ipak, novo vrijeme donosi nove izazove a samim tim i nove poticaje mašti kreativaca iz različitih oblasti.