Đerković: Missing Sarajevo

Na današnji dan prvi je put uživo izvedena pjesma Miss Sarajevo.

Svjetlosnim godinama je daleko onaj fenomenalni osjećaj postratnog Sarajeva (koji je trajao negdje do 2000.), te je zato osjećaj nedostajanja tog Sarajeva, čak i da se ne maknete iz njega, toliko snažan i prisutan. Još više se iskazuje i slijedom (sasvim prirodnih) društveno-socijalnih promjena lokalnog stanovništva, a samim tim i promjene njihovih uvjerenja naspram ondašnjih. Deset godina poslije kraja rata, u sklopu Vertigo Toura irske grupe U2, sam na mitskom milanskom stadionu San Siro iliti Giuseppe Meazza (ovisno za koga se navija), sa 80.000 ljudi odslušao pjesmu “Miss Sarajevo“. Taj nevjerojatni osjećaj nekome tko je bio dio te priče, magične priče o opsadi Sarajeva, kada je taj grad bio sve ono što svijet nije očekivao od njega, bio je momenat kada se jedan životni krug zatvorio sa spokojem.

Pjesma “Miss Sarajevo“ prvotno je urađena za istoimeni film dragog ratnog prijatelja Billa Cartera, koji je premijerno prikazan na MTV-ju (dok MTV još nije bio rasparčan na regionalne odjele) i koji počinje uvodnim riječima oskarovca Liama Neesona. I pjesma i film su bili kruna Carterovog brutalno iskrenog angažmana koji je počeo njegovim javljanjima uživo iz opsadnog Sarajeva na koncerte U2-a tokom turneje ZOO TV. Kako je urađena za soundtrack tog filma, našla se i na albumu “Passengers Original Soundtracks 1” koji je uradila cijela ekipa U2 zajedno sa Brianom Enom. Kasnije se pojavila i na kompilaciji posvećenoj tragično preminuloj Princezi od Walesa Diani Spencer, te na albumu “Songs from the Last Century” na kojemu je George Michael obradio njemu najdraže pjesme iz prošlog vijeka. Na kompilaciji najboljih pjesama U2 “The Best of 1990-2000” uz pjesmu se našao i kratki film koji dokumentuje cijelu avanturu dolaska grupe u Sarajevo pod nazivom “Missing Sarajevo” jer Sarajevo, kakvo god da je, ovako je, onako je, uvijek nekako nedostaje…

“Miss Sarajevo“ koja je urađena kao hommage Sarajevu, sarajevskoj ženi utjelovljenoj u Ineli Nogić, Miss Opkoljenog Sarajeva prvi put je otpjevana na današnji dan, 12. septembra 1995. godine na koncertu War Childa “Pavarotti i prijatelji” u Pavarottijevoj rodnoj Modeni, te se našla također i na istoimenom albumu.

Naravno, otpjevana je u sklopu PopMart turneje i na Olimpijskom stadionu Koševo jedne magične septembarske noći.

Here she comes
Heads turn around
Here she comes
To take her crown

brian eno, đerković, u2