Goodall: “Gotovi smo, ako se ne prilagodimo”

Među naučnicima i aktivistima sve je veća zabrinutost zbog veze korona virusa i pretjeranog iskorištavanja prirodnih bogatstava. 18 grupa za zaštitu prirode udružilo se u kampanji za okončanje trgovine divljim životinjama koja nastoji izvršiti pritisak na britanskog premijera Borisa Johnsona kako bi pozvao lidere G20 na globalnu zabranu trgovine divljim životinjama što se odnosi na iskorištavanje životinja u tradicionalnoj medicini, na uzgoj egzotičnih kućnih ljubimaca i trgovinu ugroženim vrstama. Trgovina ugroženim vrstama nalazi se na neslavnom trećem mjestu globalne ilegalne trgovine, nakon trgovine drogom i trgovine ljudima, a njezinu vrijednost spomenuta kampanja procjenjuje na 7 do 23 milijarde dolara godišnje, prenosi The Guardian.

Vezom između intenzivnog uzgoja životinja i pandemije bavila se u svom posljednjem izvještaju i svjetska mreža investitotra FAIRR čiji je zaključak kako je 70% najvećih proizvođača mesnih, ribljih i mliječnih proizvoda u opasnosti od poticanja budućih zoonotskih pandemija. Prema FAIRR-u, lanac opskrbe mesom naći će se pod pritiskom pojačanog nadzora i strožih propisa nužnih za poboljšanje sigurnosti hrane.

„Fabrički uzgoj je podložan pandemijama i kriv je za njihov nastanak. To je ciklus samosabotiranja koji dovodi živote u pitanje. Kako bi se izbjegla sljedeća pandemija, mesna industrija mora poraditi na boljoj sigurnosti hrane i radnika, pretrpanosti fabrika životinjama i pretjeranoj upotrebi antibiotika. Covid bi mogao biti slamka koja će slomiti leđa mesnoj industriji”, kazao je Jeremy Coller, osnivač FAIRR-a.

O opasnostima fabričkog uzgoja životinja govorilo se na webinaru organizacije Compassion in World Farming koja se brine za dobrobit životinja i zalaže protiv fabričkog uzgoja a na kojem je Jane Goodall, poznata antropologinja i primatologinja, izrekla nedvojbeno upozorenje:

Moramo prestati kupovati njihove proizvode (…) Ako se ne budemo drugačije ponašali, gotovi smo! Ne možemo ovako dalje nastaviti!”

„Došli smo do prekretnice u našem odnosu prema prirodi“, upozorila je Goodall, rekavši da postoji mala mogućnost da se naprave drastične promjene prije nego se suočimo sa katastrofom. „Jedna od lekcija koje smo naučili iz ove krize je da moramo promijeniti svoje načine djelovanja. Naučnici upozoravaju da moramo drastično promijeniti sadašnji način prehrane i ishranu bazirati na biljnoj prehrani ukoliko želimo izbjeći buduće krize. Zarad životinja, planete i zdravlja naše dece”, prenosi Guardian riječi Jane Goodall.

Na webinaru su sudjelovali i dužnosnici Evropske unije. Stella Kyriakides, komesarka EU-a za zdravlje i sigurnost hrane, je kazala kako će nove strategije Evropske unije koje se odnose na poljoprivredu i biodiverzitet doprinijeti smanjenju upotrebe pesticida i potaknuti biološku raznolikost.