Kavezi i segregacija

Kako se društvo dojučerašnjih migranata odnosi prema današnjim?

U aprilu su aktivisti organizacije Are You Syrious izvijestili a mediji prenijeli kako se na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom migranti i njihove porodice zatvaraju u kaveze.

Granična policija je nakon snimaka sa Graničnog prijelaza Klobuk, u blizini Trebinja, na kojima su prikazane dvije iračke porodice, izdala saopćenje kako se radi o grupi migranata koji su ilegalno pokušali ući u našu zemlju te da su privremeno smješteni u “prostorije za zadržavanje” prije povratka u Crnu Goru.

Pri tome je napomenuto kako su objekti na graničnom prijelazu izrađeni od sredstava Evropske unije, da prostorije za zadržavanje nisu klasično građene već da su prostorije za zadržavanje “ograđene metalnim pregradama”.

Demantirajući nehumano postupanje prema migrantima, Granična policija navodi “da su službene prostorije i uvjeti rada službenika Granične policije na velikom broju prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija na MGP Klobuk”. Koliko nam je poznato, granične policajce niko ne zatvara u kaveze tokom radnog vremena. Ili nije tako?

Nažalost, nije to jedini slučaj nehumanog ponašanja sa kojim se migranti susreću u našoj zemlji. Zabilježen je i slučaj na liniji prema Bihaću, putnici su razdvajani na osnovu boje kože, tako da tamnoputi migranti putuju odvojeno od ostalih putnika. U slučaju da uopšte putuju. Migranti ne mogu dobiti povrat novca za voznu kartu (46 KM), u slučaju da im se ne dozvoli ulazak u voz (nije poznato po kojim kriterijima) iako su na voznoj karti navedeni uslovi povrata novca, i iako su platili dodatno 1 KM za rezervaciju.

Prije samo dvadesetak godina u svijetu je bilo preko milion izbjeglica iz Bosne. Nisu zabilježeni slučajevi da su premlaćivani na granicama, zatvarani u kaveze, odvajani u vozovima… Ili možda jesu? Kao da nas ničemu nisu naučile teške sudbine i potresne priče naših prognanika i izbjeglica.

Dok Evropa i Amerika možda mogu sebi dozvoliti da drže tuđu djecu u nevolji u kavezima, mi u Bosni i Hercegovini ne bismo smjeli. Ko uostalom garantuje da sutra nećemo biti ponovo progananici i izbjeglice?