Nastavak afere Turističke zajednice – dvije odluke

Nakon netransparentnog donošenja odluke o dodjeli sredstava, bizarni slučaj Turističke zajednice KS dobija novi zaplet.

Ni na press konferenciji ni nakon nje, Povjerenstvo Turističke zajednice Kantona Sarajevo nije javnosti pojasnilo kriterije i načine odabira korisnika bespovratnih sredstava dodijeljenih po osnovu Javnog poziva 4/2019 kao ni identitet članova komisije za odabir projekata.

Pitanje transparentnosti dodjele sredstava postavljeno je i danas i to na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Zastupnica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović zatražila je objavljivanje imena članova komisije i kriterije.

“Uzimajući u obzir da je ova koaliciona većina od početka uspostavila standarde apsolutne transparentnosti želim vjerovati da ne postoji niti jedan razlog kako bi se potpuno dekontaminirao Javni poziv TZKS. Stoga bih zamolila direktora TZ-a (Nermin Muzur) da mi dostavi imena članova Komisije kako ne bi ostala u javnosti bezimena komisija”, kazala je između ostalog Srna-Bajramović.

U međuvremenu, mediji su došli do novih saznanja.

Nakon što je u petak 12. jula na stranici Turističke zajednice objavljena Odluka o odabiru projekata sa nazivima 41 korisnika, nekoliko dana kasnije ova odluka je zamijenjena prepravljenom na kojoj se pojavljuje 40 korisnika (!). Prvu i prepravljenu odluku pogledajte u nastavku teksta.

Pod rednim brojem 31 prve odluke nalazio se Foto Art doo. Ovaj korisnik uklonjen je iz prepravljene odluke koja je objavljena pod istim brojem protokola i istim datumom donošenja. I ovu odluku je kao i prvu potpisao Nermin Muzur, predsjedavajući Povjerenstva TZKS.

Postojanje dvije odluke o istom predmetu, oduzima pravnu validnost objema odlukama, čineći obje odluke pravno ništavnim. To stvara pravnu nesigurnost za sve aplikante na ovaj javni poziv. Ovaj postupak Turističke zajednice KS povlači i pitanje krivične odgovornosti odnosno slučaj čini potencijalnim predmetom za Kantonalno tužilaštvo.

Na ovu povredu zakona i slučaj dvostrukih odluka još uvijek nisu reagovali ni Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u čijoj je nadležnosti nadzor nad Turističkom zajednicom KS niti Vlada Kantona Sarajevo koja je u februaru ove godine raspustila sve organe Turističke zajednice i imenovala povjerenstvo koje čine Nermin Muzur u svojstvu predsjedavajućeg i članice Azra Džigal i Mersiha Mehmedagić.

Ministarstvo privrede nadzire i sprovođenje Zakona o turizmu koji regulira rad Turističke zajednice. Član 91 ovog zakona čini u najmanju ruku upitnom nadležnost Povjerenstva kada je u pitanju raspolaganje sredstvima TZKS.

U st. 5 se navodi: “Povjerenstvo ne može donositi ili mijenjati program rada ili finansijski plan i ne može raspolagati imovinom Turističke zajednice osim izvršenja isplate tekućih izdataka, te radi izvršenja ranije preuzetih obaveza ili dovršenja ranije započetih poslova”. Nameće se pitanje da li je Povjerenstvo uopšte moglo objaviti Javni poziv i donijeti Odluku o izboru korisnika bespovratnih sredstava.

Valja napomenuti kako osim Povjerenstva i Skupštine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo nema uspostavljeno niti jedno drugo tijelo predviđeno Zakonom o turizmu. Ne postoji ni Nadzorni odbor, ni Turističko vijeće, ni Ured za podršku turizmu, niti je imenovan Predsjednik Turističke zajednice, a sve te poslove od februara obavlja Povjerenstvo od tri osobe.

Ostaje da se vidi da li je skupštinsko pitanje dovoljno da javnost konačno dobije neke od osnovnih odgovora na brojna pitanja ovog bizarnog slučaja Turističke zajednice KS koja je ove godine donijela odluke o raspodjeli preko 700.000 KM javnog novca.

strana 1.
strana 2.

strana 3.

strana 4.