foto: Kenan Kavazović, scena iz predstave

Nobelovac i Travnik

Ivo Andrić: život, literatura...

Na travničkoj projekciji svog izvrsnog dokumentarnog filma o Ivi Andriću, Boro Kontić je rekao, s nekim žalom u glasu, nikako prijekornim tonom, da ga čudi što se u ovom gradu, pored ostalog, ne igraju pozorišne predstave po Andrićevim djelima, ponovio je skoro isto što je prethodno govorio novinaru portala Žurnal: „Svaki moj boravak u Travniku me podstakne da se upitam zašto Travnik bar dio svog turističkog potencijala ne gradi na nobelovcu koji je tu rođen. Izgleda mi gotovo fizički vidljivo kako se bezrazložno propušta šansa jedne male sredine da iskoristi svoju dobitnu kartu“.

Znatno prije ove nimalo nevažne i veoma podsticajne Kontićeve opaske razmišljalo se o takvim stvarima koje su postale moguće i izvodive na smislen način tek kada je se nakon školovanja u svoj rodni grad vratio akademski glumac Matej Baškarad. Književnu Andrićevu baštinu Zavičajni muzej Travnik nastoji promovisati u skladu sa Četvrtom funkcijom muzeja – animacija korisnika muzejskih sadržaja, oblicima muzejske djelatnosti koji su tijesno povezani s pozorišnom umjetnošću i scenskim izrazom, te specifičnom turističkom ponudom modeliranom prema umjetničkoj i literarnoj viziji Travnika, kao što su kostimirana tura „Tragovima romana Travnička hronika“ i scenski kolaž „Sve moje je iz Bosne!“.

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine ambijentalnu pozorišnu predstavu „Nobelovac i Travnik“ (Ivo Andrić: život, literatura…) s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika. Okupljen je mali pozorišni ansambl sačinjen od glumaca iz Travnika (Matej Baškarad, Roberto R. Zahirović, Nebojša Filipović, Mirko Adžaip) i gostujućih umjetnika iz Banjaluke (reditelj Goran Damjanac, scenograf i kostimograf Dragana Purković Macan, kompozitor Albert Bojan Savić, glas iz offa Aleksandar Ristanović).

Predstava se igra na nekoliko mikrolokacija u srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad. Namijenjena je za turiste i građanstvo, učenike i studente… Propitujući Andrićevu zavičajnu pripadnost, oblikovana je tako da bude zanimljiva onima koji malo poznaju Andrićevo djelo, a da ne bude dosadna ni ekspertima za njegovu književnost. Dramski tekst je zasnovan je na autobiografskim i književnim motivima iz Andrićevog životopisa, proze i poezije. Predstava je koncipirana kao triptih u kojem svaki od tri dijela drame tematizira jedan Andrićev boravak u Travniku i književno djelo koje je u tom periodu pisao ili već objavio – Ex Ponto, Travnička hronika, Priča o vezirovom slonu. Završava se nekom vrstom epiloga, dodjelom Nobelove nagrade za književnost.

Ovim putem pozivamo vas na izvođenje predstave „Nobelovac i Travnik“ (Ivo Andrić: život, literatura…) 21. augusta 2020. godine, s početkom u 18:30 sati, a Bori Kontiću sa zadovoljstvom šaljemo i zvaničnu pozivnicu.