Novo lice američke politike

Rekordan broj od trideset žena osvojio je prošle godine svoj prvi mandat u Američkom kongresu, među njima i Alexandria Ocasio-Cortez.

Alexandria Ocasio-Cortez postala je prepoznatljivo lice demokrata u Američkom kongresu nakon što je prošle godine odnijela pobjedu nad veteranom te stranke i jednim od najmoćnijih demokrata. Joea Crowleya pobijedila je izvrsnom kampanjom u kojoj se fokusirala na, kako je sama rekla, “probleme o kojima niko ne priča”: korupciju i uticaj novca na politiku, kršenje ljudskih prava Agencije za migracije, carinsku politiku i problem fakultetskih dugova sa kojim se diplomirani studenti teško nose.

Činjenica da je u pitanju mlada žena koja se bavi “muškim” poslom stavlja je pod povećalo javnosti. Nedavno se suočila sa lažnom viješću u medijima bliskim republikancima, koja je samo naslovom najavljivala slike golotinje ove najmlađe žene izabrane u Kongres u istoriji Sjedinjenih Država. Nije neuobičajeno da se žene u politici prikazuju kao hladne, staromodne, muškobanjaste, kako bi bolje odgovarale “muškom” imidžu politike. A postalo je rutina da se inteligentne, ambiciozne i politički moćne žene prikazuju bez trunke ženstvenosti, jer su te kvalitete isključivo “muške”. Tako prolaze sve žene od Angele Merkel do Nancy Pelosi.

Ali Alexandriju Ocasio-Cortez konzervativni mediji ne pokušavaju deseksualizirati već hiperseksualizirati, prikazati je kao praznoglavu ljepoticu. Činjenica da je Ocasio-Cortez portorikanskog porijekla dodaje i  rasističke stereotipe, predstavljajući je i kao vragolastu Latinoamerikanku.

Mizoginija je u pozadini svih napada a ona ne prašta atraktivnost, inteligenciju, obrazovanje i u svakoj će ženi pronaći nešto što ne valja. A političkom establišmentu je uvijek nesimpatično kada “outsider”, u ovom slučaju za njih još gore “outsiderka”, uđe u zakonodavnu politiku. A u nju Ocasio-Cortez ulazi bez tereta “sponzora” – njezina kampanja koštala je 194.000 američkih dolara naspram kampanje njenog protivnika Crowleya koji je utrošio 3,4 miliona dolara. Gotovo 75% sredstava za kampanju prikupila je simboličnim individualnim donacijama, dok je njen suparnik od pojedinaca dobio tek 1%.

Međutim, ovu milenijalku neće biti lako ušutkati i zasigurno će donijeti promjene u ustajaloj atmosferi Kongresa zajedno sa drugim ženama koje su osvojile ukupno 110 mandata u Kongresu. Trideset njih izabrano je prošle godine prvi put u Kongres – Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Deb Haaland predstavljaju inspiraciju brojnim ženama posebno u politici i mnogo dalje od Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što je New York Times objavio kako Alexandria Ocasio-Cortez čeka svoju prvu plaću u Kongresu kako bi si mogla priuštiti iznajmiti stan u Washingtonu, Ocasio-Cortez je na Twitteru komentirala kako na različite načine izborni sistem “pokazuje da nije namijenjen radničkoj klasi” ali je poručila svojim glasačima da nema razloga za brigu. “Prošle godine sam radila u šanku, svoj prvi kauč sam kupila prije dvije sedmice, nedugo nakon što sam dobila zdravstveno osiguranje, nema razloga za brigu. Bliži smo no što se čini.”